Актуално
"Издърпването на ухо не може да бъде причина за отнемането на деца от семействата им. Това е несъстоятелна теза и не може да бъде причина за отнемане на деца".
Бисер Петков: Не може да се отнема дете заради издърпано ухо

Лентата | 11/06/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

"Издърпването на ухо не може да бъде причина за отнемането на деца от семействата им. Това е несъстоятелна теза и не може да бъде причина за отнемане на деца".

Това заяви министърът на труда и социалната политика Бисер Петков в предаването „Здравей, България” по Нова телевизия.

„Искам пак да потвърдя, че проектът на Националната стратегия за детето 2019 - 2030 година е оттеглен. По него не се работи. По никакъв начин чрез законодателни или по общо нормативни промени не се прокарват принципи и положения от проекто-стратегията”, посочи още той.

По думите му, основанията за отнемане на дете от семейство не са променяни от 2003 г., когато са записани в чл. 25 от Закона за закрила на детето. 

„Отнемането на дете може да се случи, когато грижата за него е неглижирана, детето е поставено в риск или ако детето е насилвано. Това са изброените основания при които като крайна мярка се предприема извеждане на детето от семейството”, обясни Петков.

„Всеки може да прецени, че дадено дете се нуждае от закрила и може да подаде сигнал. Но тук е ролята и преценката на органите за закрила на детето. Те трябва да преценят дали това дете наистина е подложено на риск и дали е необходима работа със семейството”, посочи още социалният министър.

***
Източник: glasove.com Други статии от този авторКоментари