Делян Пеевски: 1 лв. субсидия на глас означава фалит на партиите

Делян Пеевски: 1 лв. субсидия на глас означава фалит на партиите
12-06-2019г.
22
Лентата
Един лев субсидия за действителен глас означава фалит на партиите. Това коментира депутатът от ДПС Делян Пеевски, който отново дойде в парламента. "Ако бъде приет такъв модел на финансиране, всички партии ще станат собственост на олигарсите", допълни Пеевски. ДПС предлага 0 лв. от държавата и финансиране по американски модел, допълни той. Намаляването на партийната субсидия влиза за гласуване на първо четене в пленарната зала.
 
Партиите да останат въобще без държавна субсидия ще предложи ДПС, обяви Делян Пеевски в кулоарите на парламента току-що. Той обясни, че колегите му няма да подкрепят предложението на ГЕРБ за 1 лев от бюджета на действително получен глас, а ще предложат нула лева.

За нас това, което предлагат ГЕРБ, е див популизъм. Хубаво е да се изясни какво правят партиите после. За нас това означавя фалит на партиите, затова е нормално - ако ще се променя модела на финансиране, да бъде нула лева и отворено финансиране американски тип - от ясни и прозрачни донори, обясни Пеевски.

Запитан дали това няма да постави партиите в зависимост от бизнесмени, Пеевски отговори: "Разберете, че 1 лев е фалит на партиите. Който го иска, да го прави. Ако не сменим модела на финансиране, нямаме партии в политиката и всичко ще е собственост на олигарсите."

Ако сменим модела по американския, не е фалит, убеден бе той.

И при 1 лев, и при 5 лева партиите фалират. Зависимостите и в двата варианта са еднакви. И при нула лева също, обясни зам.-шефът на ПГ на ДПС Йордан Цонев. Ако няма държавно финансиране, каквото има в цяла Европа, тогава трябва да изберем американския модел, категоричен бе той. И обясни - няма никакво държавно финансиране, но той е отворен модел, финансира се от икономически субекти и граждани - открито финансиране и с публичност на средствата.

След като обществото не е разбрало, че държавното финансиране е по-евтино и прозрачно, ние ще предложим нула лева и открито публично финансиране от икономическите субекти и от гражданите, със съответния контрол от гражданското общество и Сметната палата, допълни той.

Днес са първите консултации на ДПС с фармацевтичните компании, за да се види дали ако влезе в сила предложението на партията за намаляване на ДДС, това ще се отрази на цените. Няма да направим предложение, ако няма гаранции, че ще паднат цените, обясни Йордан Цонев. Утре е срещата с производителите на хляб.

За ДДС първо ще има консултации - ако ще има реално поевтиняване на потребителите го искаме, ако няма - за кой го правим? За производителите няма смисъл, обясни и Пеевски. И обяви, че е радостен, че управляващите са чули ДПС за безплатните детски градини и за книгите.

Източник: "24 часа"

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.