Малка победа за свободата на словото. Браво, YouTube!

Малка победа за свободата на словото. Браво, YouTube!
13-06-2019г.
36
Лентата

Знаете ли, че...

Някои хора и някои места по света, все още са свободни.

Добрата новина за свободата на изразяване дойде тия дни, след като гигантът

YouTube най-накрая официално отговори на един скандал. Става дума за противоречивата вражда между автора на Vox и водещ Карлос Маза и консервативния коментатор и влогър Стивън Краудър.
Решението: YouTube твърди, че Краудър не е нарушил нито една от политиките им и че каналът на Краудър в YouTube ще остане непроменен, въпреки многократните му „хомофобски оскърбления“, насочени към Маза във видеоклипове, публикувани в YouTube.

 

Предисторията...

Всичко започва от факта, че Маза се чувства „жертва“ на ироничния коментатор и водещ Стивън Краудър и тълкува неговия хумор като обида.

В продължение на години Краудър редовно прави подигравателни забележки относно сексуалността и етническата принадлежност на Маза в своите видеа, посветени на развенчаването на поредица материали на Vox.

По-миналата седмица Карлос Маза публикува резюме на забележките на Краудър:

 

 Краудър обаче определи „нападките“ си като шеги, наричайки ги „безвредни“. Обиденият Маза бе възмутен, че феновете на Краудър дори са направили тениски по подобие на продаваните от Краудър авторски такива - „Социализмът е за п**али“, които гласят същото, обаче вместо социализмът е сложено името на Карлос Маза.

Според Маза, който сам се определя като жертва на тормоз от страна на Краудър – това е проява на хомофобия, за която обаче от YouTube останаха категорични.

Компанията оповести, че не смята, че „хомофобските и расистки обиди на Кроудър (обиди според засегналия се Маза, разбира се), включително Краудър, наричащ Маза -  „гей мексиканец“, се считат за тормоз.

Трябва да се отбележи, че компанията не споменава фразата „реч на омразата“ и посочва, че  YouTube не класифицира изказванията на Кроудър като обидни.

 „Нашите екипи прекараха последните няколко дни в задълбочен преглед на видеоклиповете, за които бяхме сигнализирани, и въпреки че открихме ярък, остър език, видеоклиповете, които са публикувани, не нарушават правилата ни“, се казва в туит, публикуван вечерта от официалния @TeamYouTube Twitter акаунт и публикуван като отговор на оригиналния пост на Маза в Туитър, който подчертава, че поведението на Краудър е злоупотреба.

„Като отворена платформа за нас е от решаващо значение да позволим на всички - от създателите до журналистите до нощните телевизионни водещи - да изразят мнението си в обхвата на нашите политики“, поясниха още позицията си от YouTube. "Мненията могат да бъдат дълбоко обидни, но ако не нарушават нашите правила, те ще останат на нашия сайт."

 

В последваща публикация YouTube уточнява, че „дори и видеоклипът да остане на нашия сайт, това не означава, че подкрепяме тази гледна точка.“ Компанията обяснява, че „все още се прави оценка на канала на Краудър за други нарушения, въпреки че не е ясно докъде е стигнала проверката“.

 Интересното е, че компанията избира да отговори на Маза в Twitter.

 В отговор пък Маза заяви, че е зашеметен от присъдата на YouTube. В Twitter той пише: „Не знам какво да кажа. @YouTube реши да не наказва Краудър, след като той прекара две години да ме тормози за това, че съм гей и латино. Не знам какво да кажа. “. Маза продължава:„ За да бъде кристално ясно: @YouTube реши, че целенасочено расисткия и хомофобски тормоз не нарушава политиката му срещу речта на омразата и тормоза. Това е абсолютно лоша политика, която дава свободен достъп на фанатиците. "

 Маза посочи също така лицемерието на YouTube - че празнува LGBT Pride Month (ЛГБТ Прайд месец), като променя снимките си в Twitter в цветовете на дъгата и популяризира финансиран от YouTube оригинален документален филм, наречен State of Pride.

 

Google и YouTube имат множество правила относно тормоза и речта на омразата. Като частни компании те също така си запазват правото да забранят потребителите, които нарушават тези правила като за целта следват три стъпки:

  1. YouTube заявява в своя „правилник“, че „не се допуска реч на омразата в YouTube. Премахваме съдържание, което насърчава насилие или омраза срещу хора или групи въз основа на някой от следните атрибути, включително „сексуална ориентация“.
  2. Указанията за политика на YouTube за тормоз и кибертормоз гласят: „В YouTube не е позволено съдържание или поведение, предназначени злонамерено да заплашват или тормозят други хора.“
  3. YouTube изрично забранява „съдържанието, което е съзнателно публикувано, за да се унижи някой“, „съдържанието, което прави вредни и отрицателни лични коментари / видеоклипове за друг човек“ и „съдържание, което подтиква други хора да тормозят или заплашват хора в или извън YouTube“.

Засегнатият Маза казва, че откакто Краудър е започнал да го коментира и според него „да включва хомофобски и расистки оскърбления в негови коментари, аз съм бил обект на безброй лични атаки в Instagram, Twitter и други лични онлайн канали“.

Маза твърди, че покрай този скандал е преживял екстремен тормоз, дори само да  говори за терора на Краудър.“.

 

След като тази история беше публикувана, YouTube официално отказа да даде допълнителни коментари извън написаното в Twitter.

 Когато е попитана за коментар, издателката на Vox Media (за която работи „потърпевшия“ Маза“) Мелиса Бел разказва на изданието The Verge, че „отказвайки да се изкаже за речта на омразата, [YouTube] позволява на най-лошото в техните общности да се крие зад виковете на „свободата на словото ”и „фалшивите новини“ и все по-често става платформа на хора за реч на омразата, обида и тормоз".

 Маза публикува свое изявление, в което пък написа, че правилата на YouTube са „предназначени да подмамват рекламодателите“ относно модерирането на платформата:

 „Случилото се само потвърждава това, което много хора в това пространство са подозирали от известно време: а то е, че политиките на YouTube за борба с тормоза са глупости. Те са фалшиви политики, предназначени да подлъгват рекламодателите да вярват, че в действителност YouTube се интересува от това, как да контролират какво се случва на платформата му.“ – завършва засегнатия от Краудър Карлос Маза.

***

 Ние пък се радваме, че все още има места по света, в случая в САЩ, където свободата на словото наистина успява да  вирее.

И то - въпреки небивалия натиск да се отнеме шанса за свободно говорене за сметка на субективни и лесно подменими понятия като „обид“ и „омразна реч“.

Всеки може да се обиди от всичко. Но това не е причина да се тресем от страх и опасения, че някой ще ни „докладва“ и съди.

Защото да се шегуваш е най-великото достойнство у човека. Шегата може да е с всичко – със сексуалността, с нацията ти, с религията, с политиката, с половете, с всичко. Тя затова е шега.

Хуморът е свобода. И, който не го разбира, вероятно иска да постигне отново диктаторски режим на живеене.

За радост, YouTube не са позволили на новите цензори да премахнат още един канал на свободомислието. Засега.

Атаките ще продължават, но все пак това е малка победа на свободното говорене. Случила се някъде там в САЩ.

А тук?

Вицове с гейове?!

Забравете. Само на ушенце, тихо, никой да не чуе...

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.