Кога населението на света ще стигне 11 милиарда души

Кога населението на света ще стигне 11 милиарда души
18-06-2019г.
39
Лентата

Световното население може да набъбне до 10,9 милиарда до края на века, установи нов анализ на ООН, изразявайки опасения, че добавянето на повече от 3 милиарда души на планетата може да разруши природните ресурси и да ускори глобалното затопляне.

Увеличението в сравнение със сегашните 7,7 милиарда души се очаква, въпреки продължаващия спад на глобалния коефициент на плодовитост, който е спаднал от 3,2 раждания на една жена през 1990 г. до 2,5 раждания на една жена тази година.

Експертите твърдят, че глобалният коефициент на раждаемост ще продължи да намалява, но общото население на света ще продължи да нараства, достигайки 9,7 млрд. до 2050 г.

Новият доклад предвижда по-бавен растеж на населението в сравнение с последната оценка на ООН, публикувана през 2017 г.
 
Тази прогноза предвиждаше световното население да достигне зашеметяващите 11,2 милиарда до края на века.
 
Ревизираните цифри отразяват низходящата тенденция на глобалния коефициент на плодовитост, което означава, че все повече държави губят население.

Най-бърз растеж, според новия доклад, е най-вероятно да се случи в Африка на юг от Сахара, която се очаква да удвои населението си през следващите 30 години.
 
Докладът също така прогнозира, че Индия ще стане най-населената страна в света с около 2027 г., изпреварвайки Китай, която се очаква да отчете спад от 2,2% спрямо сегашното си население от 1,43 милиарда души до 2050 г. 
 
През следващите 30 години се очаква в 54 други страни населението да намалява, включително Литва, България, Украйна и Япония.

Очаква се Съединените щати да нараснат от 329 милиона души през 2019 г. до 434 милиона души до края на века, като по-голямата част от прогнозираното увеличение се дължи на миграцията.

Според ООН много от най-бързо развиващите се региони са сред най-бедните, което би могло да изостри въпросите с глада и разселването.
 
***
Източник: economic.bg
 
{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.