Актуално
„Явно има парламент, в който не е необходимо да се води дебат, а просто трябва да се натискат копчета. Надявам се управляващите да си помислят върху това, което се случва и върху политиките, които ще водят оттук нататък. Вече става въпрос за българската демокрация“, заключи Драгомир Стойнев.
Драгомир Стойнев: Депутатите от ГЕРБ и ОП нямат собствена воля - те са придатък на премиера

Лентата | 18/06/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

„Отсъствието от дебат за партийната субсидия означава, че народните представители от ГЕРБ и ОП нямат собствена воля. Те са просто обикновен придатък на министър-председателя“.
 
Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Драгомир Стойнев и припомни, че от БСП са заявили, че ще поканят всички политически сили на диалог относно размера на партийните субсидии.
 
От левицата отправиха официални покани към трите основни политически сили, а от ГЕРБ отговориха, че те няма да се явят на срещата, защото мнението им е, че партийната субсидия трябва да бъде 1 лев на реален глас.
 
„Очаквахме Обединените патриоти, но те отсъстват. В 12:15 часа очакваме ДПС“, коментира Стойнев.
 
„Отказът на депутатите на ГЕРБ и Обединените патриоти от парламентарен и обществен разговор по темата за финансирането на политически партии за нас означава няколко неща. На първо място – това е срамно признание за подчинената роля на парламента пред изпълнителната власт, което означава неглижиране на Конституцията и демокрацията“, категоричен бе Драгомир Стойнев.

По думите му, отсъствието на ГЕРБ и Обединените патриоти от дебатите означава превръщане на парламента в инструмент за гарантиране на изборните успехи само на една политическа партия – ГЕРБ и на техните сателити от ОП.

Това, според Стойнев, означава унищожаване на опозицията и показен разстрел на демокрацията, както и доказателство, че е в ход опит за пълното овладяване на местната власт и минаващия през нея финансов и административен ресурс.

„Правителството определи сума, която прави невъзможен партийния живот. Това означава прекратяване на нормалната партийна дейност. Това означава и намаляващи шансове за опозицията да бъде чута и да предложи своята алтернатива. За ГЕРБ премахването на субсидията не е проблем - те отдавна са на хранилка на обществените пари. Огромният финансов и административен ресурс, контролът над европейските средства, последвани от медийния комфорт и влияние в корпоративните среди, им позволява непрекъснато възпроизвеждане във властта. БСП ще продължи този разговор, въпреки огромния натиск. Ще обясним на всички – най-вече на европейските ни партньори, че в момента в страната има процес на пълзяща диктатура. Считаме, че на това трябва да се даде мощен отпор - както на национално, така и на европейско ниво“, категоричен бе Стойнев.

Той изрази съжаление, че народните представители нямат мнение и отсъстват от дебата и още веднъж подчерта, че от БСП са имали конкретни позиции.

„Явно има парламент, в който не е необходимо да се води дебат, а просто трябва да се натискат копчета. Надявам се управляващите да си помислят върху това, което се случва и върху политиките, които ще водят оттук нататък. Вече става въпрос за българската демокрация“, заключи Драгомир Стойнев.

***
Източник: glasove.com Други статии от този авторКоментари