Мая Манолова: Не съм на тезгяха

Мая Манолова: Не съм на тезгяха
21-06-2019г.
40
Лентата

„Колкото повече мераклии ме натискат, толкова повече се отказвам. Колкото по-безцеремонно държавата натиска своите граждани, толкова повече се ядосвам. Различни партии се опитват да ме номинират и предлагат. Аз работя за гражданите. Всяка една позиция съществува за това да решава определени проблеми, за да е полезна на хората. Ако реша да си сменям позицията ще бъде с грижа за хората и в тяхна полза и ще разчитам на тях. Не съм на тезгяха".

Така омбудсманът на републиката Мая Манолова отговори на въпроса дали би се кандидатирала за кмет на София.

"Ключът за това решение ще бъде колко ефективни са моите каузи. Ако удрям в стена, може би ще променя решението си, за да продължа да помагам с друг инструментариум“, допусна омбудсманът.

„Аз си върша работата. Хората очакват да ги подкрепям и да защитавам техните справедливи искания. Подкрепям битката на хората срещу застрояването на зелените площи, замърсяването, промяна на модела на здравеопазването и. т.н. Нямам такова решение. Ако имах отговор на този въпрос отдавна щях да съм го обявила“, коментира тя в ефира на БТВ.

Тя коментира и предложеното намаляване на държавното финансиране на политическите партии. „Това засяга основни конституционни права на българските граждани и е удар в сърцето на демокрацията. Засяга се принципът на политическия плурализъм. Тези принципи са отвоювани от българите в началото на прехода. Сега с отварянето на вратата на бизнеса се поставя под въпрос тази свобода. Бизнесът досега плащаше на политическите партии, но това бе тайно и незаконно. Сега с новите предложения ще се даде възможност партиите да обслужват корпоративни интереси. За мен като правозащитник, суверенът вече се е произнесъл, чрез предложението от 1 лев за партиите“.

„Ако това се случи, ще трябва да се мисли и за други промени. Би следвало в бюлетината срещу политическите партии да стои компанията, която я финансира. Истината е, че би могло да се мисли за други механизми в полза на партиите“, посочи Манолова и даде пример - безплатен достъп до обществените медии и др., но да отвориш портите за корпорациите е все едно да пуснеш вълка в кошарата“.

„В модела на Америка, Тръмп започва предизборна кампания и има вход от 50 долара за желаещите да му чуят речите. Представете си колко българи ще платят 50 лева, за да чуят някой политик“, каза още Манолова.

Категорична съм, че този въпрос и е въпрос на време кога субсидията ще стане това, каквато хората я поискаха“.

Източници: бТВ, "Епицентър"

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.