Борисов: При договор за изтребителите актуализираме бюджета

Борисов: При договор за изтребителите актуализираме бюджета
21-06-2019г.
17
Лентата

Нова версия за това как България ще финансира покупката на 8 нови американски F-16 предложи пред журналисти в Брюксел премиерът Бойко Борисов. Вчера той неочаквано съобщи офертата на Вашингтон (2,2 млрд. лв.) на фона на информации, че сделката ще натовари външния дълг на страната с поне 300 млн. лв., като днес от думите му стана ясно, че подписването на договор ще доведе до ремонт на бюджета.

МО получи офертата от САЩ, обсъждат я, водят финални преговори. Тъй като тези пари ги няма в бюджета, стигнем ли до подписване на договор, ще влезем в парламента, ще актуализираме бюджета и ще се дадат тези пари от резерва, който имаме (…) Между 2 и 2,2 млрд. лв. – някъде там вървят преговорите”, обясни министър-председателят.

На практика, фискалният резерв може да нарасне именно с емитирането на държавни ценни книжа като тези, които финансовото министерство обяви, че е пласирало на търг преди два дни.

Борисов беше категоричен, че днешното решение да не се гласува в Народното събрание падане на субсидиите от лев на глас не е „фиаско” за ГЕРБ. Според него не е фатално, че гласуването ще се забави с една седмица, за да може преди него да се проведе Коалиционен съвет, на който управляващите да изяснят позицията си по казуса.

Премиерът не пропусна да нападне БСП: „Те са царе на такива думи. Затова и толкова години съм премиер – защото винаги са победители, винаги са отгоре. На думи, разбира се”.

А междувременно преговорите за доставка на американски изтребители F-16 продължават. Това стана ясно от думите на вицепремиера и министър на отбраната Красимир Каракачанов в парламента: „След няколко дни ми предстои среща със секретаря по отбраната... Ако, разбира се, промените в тяхната администрация не осуетят това посещение”, каза той.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.