Европа е надрусана: количеството на потребявания кокаин достигна рекордно равнище

Европа е надрусана: количеството на потребявания кокаин достигна рекордно равнище
24-06-2019г.
32
Лентата

Количеството на потребявания в ЕС кокаин е достигнало рекордно равнище, показват данните от нов доклад за потреблението на наркотици в Европейския съюз, цитиран от Mediapool

Днес съществуват дори кол-центрове, доставящи кокаин както се доставя пица.

Европа е надрусана: 96 милиона души на възраст от 15 до 64 години (29% от населението) поне веднъж в живота си са пробвали забранени наркотици. Най-популярният наркотик е марихуаната, чието потребление надвишава поне пет пъти потреблението на друг вид дрога, сочи доклад, изготвен от Европейския център за мониторинг на наркотиците и зависимостите (EMCDDA).

В момента особен бум в Европа преживява кокаинът. През 2017 г. са били иззети 140 тона кокаин, почти двойно повече отколкото предходната година. Нелегалната употреба на този наркотик достига рекордно равнище.

Значението на хероина, който дълго време е определян като "европейския наркотик", губи позиции, употребяван от все по-малко хора. Едновременно с това нараства и възрастта на хората, които дълго време употребяват дрога: средната възраст на починалите от предозиране се е увеличила до 39 години.

Броят на смъртните случаи, свързани с употребата на дрога, остава стабилен. През 2017 г. в ЕС, Норвегия и Турция (това са регионите, обхванати от проучването), от наркотици са починали 9461 човека – това е приблизително същото количество, както през 2016 г.

Лидер в тази мрачна статистика е Великобритания, където са живели над една трета от хората, починали от дрога. След нея е Германия – 13%.

За да определи количеството хора, употребяващи наркотици, EMCDDA прави различни проучвания, сред които анализ на отходните води за установяване на останките от наркотици в тях, онлайн допитвания и събиране на информация от центровете за контрол и обработка на наркотици в болниците.

Европейската цитадела при потреблението на кокаин вече британският град Бристол, който е отнел първото място на Барселона. Плътно след него са Амстердам и Цюрих, показва анализът на EMCDDA. В градовете, оглавяващи списъка, средното потребление на наркотици за едно денонощие е от 800 до 1000 мг на хиляда жители.

Най-разпространеният нелегален наркотик както и преди си остава марихуаната.


27% от възрастните жители на ЕС поне веднъж в живота си са употребявали канабис. През последните 12 месеца канабис са ползвали 14% от младите хора на възраст 15-34 години. Сред тях мъжете са два пъти повече от жените. Потреблението на наркотици сред младите хора е особено силно разпространено във Франция.
 

***
Източник: gospodari.com

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.