Актуално
За оставката му съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в пост в профила си във "Фейсбук".
Шефът на строителния надзор в София подаде оставка заради терасата на Пламен Георгиев

Лентата | 26/06/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Два дни след като стана известно, че е прекратил процедурата за събаряне на незаконните навеси на терасата на председателя на антикорупционната комисия Пламен Георгиев, шефът на строителния контрол в Столичната община арх. Влади Калинов напусна поста си.

За оставката му съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова в пост в профила си във "Фейсбук".

Фандъкова уточни, че е поискала и получила обяснения от Калинов за терасата, както и оставката му, която е приела.

През април строителният контрол на район "Слатина" установи, че двата навеса върху покрива на Пламен Георгиев, под които има сауна и барбекю, са незаконни, защото строежът е извършен без издадени строителни книжа, а покривната конструкция е изградена над определената с кота "било" по виза максимална височина.

Председателят на Комисията за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно придобито имущество (КПКОНПИ) имаше срок до четири месеца да премахне изграденото сам, като в противен случай то щеше да бъде съборено от общината за негова сметка.

Пламен Георгиев обжалва акта, от който следва, че изграденото на терасата му трябва да се премахне.

В крайна сметка, заповед на Влади Калинов от 12 юни дава възможност постройките да останат с аргумента, че след пускането на сградата нищо ново не е строено върху нея.

"Факт е, че въвеждането на сградата в експлоатация се е случило, след като това нещо е било извършено и построено отгоре. Нищо след това не се е случило", обясни в понеделник Калинов пред Би Ти Ви.

Той призна, че за самия покрив не са намерени строителни книжа.

Попитан може един покрив да е законен, като няма книжа за него, Калинов отговаря: "Възможно е, когато е допустимо".

Ден по-късно в интервю за "Свободна Европа" Калинов уточнява, че според констатациите на район "Слатина" за всичко в сградата има книжа, само за покрива - не, и това "не звучи никак нормално."

"Районът не се е разбрал сам със себе си. Или е сгрешил тогава, когато е издал удостоверението за въвеждане в експлоатация, с което е подвел всички хора оттук нататък, или греши в момента. Трябва да се разбере кога. Тъй като те казват, че тогава, когато сградата е въвеждана в експлоатация, е отговаряла на всички одобрени проекти", обясни Калинов.

"Връщам за ново разглеждане акта на район "Слатина", които констатираха незаконно построени покриви върху постройките на покривната тераса. С кмета на район "Слатина" още по време на тяхната проверка разгледахме строителната документация. В проекта на сградата няма покриви върху издигнатите колонади. Проверката засяга действия на строителя на сградата през 2007 г. Фактите са такива каквито са, и никой няма интерес от това да бъдат прикривани и премълчавани", написа днес кметът Фандъкова.

По-рано днес Камарата на архитектите в България оспори решението на строителния контрол да прекрати процедурата по премахване на навесите.

В интервю за БНР председателят на камарата арх. Борислав Игнатов настоя за пълна проверка на оглавяваната от Влади Калинов дирекция и за оставката му, ако бъдат установени нарушения.

Източник: Дневник Други статии от този авторКоментари