Актуално
Би могло да се мисли за детски омбусман, тъй като темата е огромна и има много проблеми – насилието върху деца в училищата и семейството. Има специален доклад за ситуацията в интернатите. Децата не би трябвало да бъдат отделяни от обществото, смята Ковачева.
Диана Ковачева: Норвежкият модел за детски омбудсман е приложим и у нас

Лентата | 09/07/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

*Припомняме ви една публикация от 2016 година, когато въпросите за "норвежкия модел" все още не бяха толкова наболели, както днес. (б. р.) Статията е на Българското национално радио. Звуков файл с интервюто чуйте тук.

Моделът детски омбудсман е приложим у нас, смята заместник-омбудсманът Диана Ковачева.

Става въпрос за поставяне на защитата на правата на детето в центъра, а това е един от приоритетите на омбудсмана, каза Ковачева в "Преди всички".

Днес омбудсманът Мая Манолова открива дискусия за ролята на омбудсмана. Гост ще бъде омбудсманът на Норвегия за децата. 

Норвегия има омбудсман за децата от 1982 г. Там отдавна се занимават с неща, които за нас са нови, например правото на децата да бъдат чути. Децата не са обекти на възпитание, а субекти на права, подчерта Ковачева.

Би могло да се мисли за детски омбусман, тъй като темата е огромна и има много проблеми насилието върху деца в училищата и семейството. Има специален доклад за ситуацията в интернатите. Децата не би трябвало да бъдат отделяни от обществото, смята Ковачева.

Един от проблемите с бежанците са т.нар. "непридружени деца". Това явление е опасно, защото е стъпка към трафика на деца, смята Ковачева.

Омбудсманът има правомощия да контролира и наблюдава начина, по който държавните институции осъществяват правомощията си. Освен това отговаря на конкретни сигнали. Тревожно е например, че жалбите за насилие в училищата за една година са се увеличили два пъти. Разбира се, може да се приеме също, че хората вече по-често се обръщат към институцията.

Смятам, че проектът за проучване на норвежката практика ще бъде много полезен, каза още Диана Ковачева.

В звуковия файл можете да чуете цялото интервю на Таня Величкова с Диана Ковачева. Други статии от този авторКоментари