Българинът не иска справедливост – иска безплатни кренвирши

Българинът не иска справедливост – иска безплатни кренвирши
11-07-2019г.
77
Гост-автор

АВТОР: Андрей Иванов

Едно от нещата, които са хронично дефицитни в България е именно справедливостта.
За жалост напоследък покрай новата тол система в България се изумявам от мнението на аудиторията.
По принцип никак не харесвам дебилизма на БойкоТО, но това е решение, което ще подобри живота на всички и по-важното(поне за мен) ще го направи по-справедлив.

Всъщност пиша този материал именно заради комплекса си за справедливост, който ме подтиква да се вбесявам на идиотизмите, с които сами си противоречим като общество. Или сме зверски тъпи или сме отвратителни лицемери, но със сигурност е едно от двете, поне когато говорим за винетки, тол системи и въобще начин на заплащане на пътните такси в България.

Солидарност или Индивидуализъм

Представете си, че сте срещнали стар приятел, който не сте виждали от година. Часът е 2 следобяд и вие вече сте обядвали, но вашият приятел не е и решавате да седнете на заведение, за да хапнете.

Тъй като вече сте обядвали, то поръчвате някоя супа и бира например, а той поръчва първо, второ и трето. Сметката пристига и с не много усилия можете да видите, че чуждите поръчки доминират в нея, както и разходите за тях поне 5-6 пъти над вашите. Тогава вашият приятел предлага да си поделите сметката – това е солидарност.

А сега си представете обратния сценарий, а именно случаят, в който всеки заплаща това, което е консумирал – това е индивидуализъм.

Кой от двата варианта е по-справедливия за вас? Вероятно 90% от хората ще кажат, че е редно всеки да покрие своята част от сметката, а останалите 10% ще питат от коя страна на уравнението се намират, за да вземат предизвестено решение. Аргументите ми са за първата група, защото мисля, че втората е безвъзвратно загубена за нормално общуване в рамките на оранизирана общност.

Та онези 90% от хората, които мислят като мен, че е по-справедливо всеки да си плати своята част от сметката, мога да ви похваля, че не сте част от оня стар рефрен „Един да си пие, друг да му плаща – Балкански синдром“.

Винетки или Тол система

И когато проектираме тази концепция спрямо контекста на нашата тема, а именно винетки или тол система е по-справедливото решение – мисля отговоръ е сходен за всички. Защо?

Защото не е справедливо, някой човек, който изминава 2 пъти в месеца разстоянието до вилата си в близко село на 30 километра например да плаща, колкото турски тираджия, който преминава през България 6 пъти в месеца т.е. 100-200км срещу 3000-4000км.

И преди да сте казали, че ставката е диверсифицирана според съответния тип автомобил, то нека ви кажа, че таксите за месечна електронна винетка например за лека кола са едва около 3 пъти по-малки. Можете и сами да направите бърза и лесна проверка за това в сайта на АПИ или Vinetki.bg.

Някак не виждам как натоварен с десетки тонове инертни материали камион, който огъва нашия съкрушително корав асфалт е съпоствим с една 1,5 тонна лека кола, па макар и с коефициент x3. Просто защото, за да си мислите това или сте на 4 години или сте в психодиспансер.

Защо тогава българинът реши да се бунтува срещу Тол системата и пускането й в експлоатация през Август тази година? Нима отново Турция се меси във вътрешните ни работи, защото е обществена тайна кой ще е големия губещ от подобреното калкулиране на пътни такси поради входната врата за Европа, минаваща през България? А икономиката на Турция е нестабилна, откакто се конфронтираха със САЩ.

Нищо не твърдя – просто се питам като част от критичното си мислене. Не искаме ли повече справедливост в тази държава? Нима държавата не ни се подиграва постоянно с отношението във всеки сектор – било то МВР, било здравеопазване, било образование, било туризъм, било икономика...каквото ви душа сака, та да сме загубили рефлекса си да мислим и преценяме кое е добро и кое лошо за нас?

Лично аз очаквах всички нормални хора да прегърнат идеята горещо. Разбира се транспортното лоби изкара стотици камиони, трака гуми и лъга по телевизията, продавайки страх на хората, че всичко ще поскъпне. Ами да ви кажа – то вече е поскъпнало. Купувайки солидарно (защото то е в значителна степен такова) винетки, то вие плащате косвен данък, с който издържате транспортния сектор, просто не си давате сметка за това.

Вашите пари за електронна винетка, отиват да оправят разбитите от камионите пътища. Но те не стигат за това. И когато това се случи БойкоТО бърка в касата, раздава парата, неговите хора тъпчат джобчето, а накрая виновни няма – досущ като в Апартаментгейт. А народа реве ли реве, че пътищата ни са отвратителни, а средния срок на експлоатационния живот на едно шосе в България сигурно не надвишава 37 дни, после се сещат, че са забравили шахтите, освен ако не падне дъжд някъде по-рано и не изкара лодките по улиците.

Такива ще са, защото няма пари, нали? А защо няма пари, ами защото амортизацията на пътищата надвишава значително приходите от пътни такси. Признавам и „качеството“ на „ремонтите“ и „контрола“ е повече от покъртително, но не са виновни само те и следва да сме обективни, че дори най-скапания път, а такива имаме мнооооого се амортизира в пъти по-бързо, когато по него се движат тежкотоварни автомобили. Греша ли? Не мисля. Това е очевидната истина от инженерно-техническа гледна точка.

Защо бе, българино

Защо бе българино, не се научи да броиш? Защо бе българино, не се научи да смяташ? Защо бе българино, не се научи да мислиш?

Няма да ви набивам тъпото клише „Айде стига с тая държава“ от евтината реклама на „Америка за България“, защото трябва да ви набия и отговора „Айде стига с тея данъци“. Това, което искам е справедливост. И тя трябва да започне от някъде и като гледам няма да е от Народното събрание, нито от Министерски съвет, нито от съд и прокуратура, нито от медии – ще започне от нашия бит, а да се движиш с автомобил е нещо именно такова, което всеки от нас по един или друг начин практикува буквално ежедневно.

Значи има не толкова гениален начин с една проста идея - тол система, която таксува всеки според употребата, за да може всеки от нас да усети справедливостта. Нали това искаме? Или вече стана - искахме?

P.S: А другия път, когато пак ви продават страх от телевизора и някой от транспортния сектор горещо ви обяснява, че всичко поскъпва заради цените на горивата по световните борси - запитайте се колко време отнема сибирския нефт да стигне до кварталната бензиностанция и дали това става за 24 часа, не за друго, ами петролът, ако не знаете се търгува с фючърсни сделки т.е. предварително договорена цена, а не такава, която променя крайната цена в рамките на 24 часа.

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.