Рекордна глоба от 5 милиарда долара за Фейсбук, заради "Кембридж Аналитика"

Рекордна глоба от 5 милиарда долара за Фейсбук, заради
13-07-2019г.
65
Лентата

Компанията Фейсбук (Facebook) ще бъде глобена с рекордните 5 милиарда долара от регулаторните органи в САЩ след разследване за неуспехите на най-голямата социална медия в света да защити личните данни на своите потребители, съобщи в. "Уолстрийт джърнъл".

Американският ежедневник се позова на добре осведомени източници, че миналата седмица Федералната търговска комисия (ФТС) е взела съответното решение с 3 на 2 гласа.

Не е ясно след колко време ще бъде обявена глобата.

Разследването срещу Фейсбук започна миналата година, след като бе разкрито, че базираната в Лондон консултантска компания "Кембридж Аналитика" (Cambridge Analytica) е получила достъп до данните на до 87 милиона потребители.

"Кембридж Аналитика" е работила за предизборната кампания на президента на САЩ Доналд Тръмп през 2016 г.

Компанията е създадена през 2013 г., първоначално с фокус върху изборите в САЩ.

Стартът е даден с помощта на 15 млн. долара от консервативния милиардер Робърт Мърсър, а името ѝ е било избрано от главния редактор на "Брайтбарт" Стивън Банън, който по-късно се превърна в "сивия кардинал" на Тръмп.

Тя е работила за кампанията на Тед Круз, преди да се пренасочи към настоящия държавен глава.

Федералната търговска комисия и Фейсбук са отказали да потвърдят информацията на "Уолстрийт джърнъл".

Министерството на правосъдието на САЩ сега прави преглед на споразумението, но обикновено не променя решения на ФТС, пише още изданието.

Фейсбук е най-голямата социална медия в света с 2,7 милиарда активни потребители месечно, отбелязва Франс прес.

Глобата не е особено голяма за компанията, която миналата година обяви печалба от 22 милиарда долара при оборот от 55 милиарда долара.

В последно време обаче се надигнаха гласове за разделяне на гиганта, който е критикуван, че не се справя достатъчно добре при защитата на личните данни и в борбата срещу фалшивите новини.

/БТА

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.