Хакери обявиха, че са пробили български бази данни с информация за милиони граждани

Хакери обявиха, че са пробили български бази данни с информация за милиони граждани
15-07-2019г.
40
Лентата

За безпрецедентен по мащабите си теч на лични данни от български институции съобщиха хакери в мейл, адресиран до редакциите на няколко български медии, включително в. „Капитал”, който първи съобщи за предполагаемата кибератака. За доказателство извършителите са изпратили и част от информацията.

В писмото си хакерите заявяват, че е бил „пробит” един от сървърите на Министерството на финансите и през него е източено съдържанието на над 110 бази данни. „Над 5 млн. български и чужди граждани са засегнати”, пишат те.

За доказателство е приложен линк към част от задигнатата информация. Проверка в съдържанието на архива показва голям брой файлове с имена, сходни с тези на институции като НЗОК и Агенцията по заетостта. Те поне на пръв поглед съдържат експортирани данни от масиви. Някои от колоните са нечетливи или са свързани със системни кодове, но други съдържат, например, низове, които приличат на ЕГН и ЕИК номера на физически и юридически лица.

Минути преди 17 ч. днес на сайта на НАП е публикувано съобщение, според което „НАП и специализираните органи в МВР и ДАНС проверяват сигнал за потенциална уязвимост на компютърната система на Националната агенция за приходите”.

Разследващите проверяват дали данните са реални.

Мотивите на хакерите са неясни, но съобщението им приключва с призив създателят на „Уикилийкс” Джулиан Асандж да бъде освободен. "Правителството ви е умствено изостанало. Киберсигурността ви е пародия", пишат извършителите на кибератаката.

***

Източник: btvnovinite.bg

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.