Актуално
Консорциум "Соф Кънект" (фонд "Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС" в партньорство с оператора "Флугхафен Мюнхен") спечели конкурса за концесионер на летище София. Това обяви министърът на транспорта Росен Желязков днес.
Операторът на аеропорта в Мюнхен спечели концесията на летище София

Лентата | 17/07/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Автор: "Клуб Z"
 
Консорциум "Соф Кънект" (фонд "Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС" в партньорство с оператора "Флугхафен Мюнхен") спечели конкурса за концесионер на летище София.
 
Това обяви министърът на транспорта Росен Желязков днес.
 
Операторът на мюнхенското летище е спечелил пред останалите четирима допуснати кандидати с най-голям брой точки - 86,12, като е получил и максималните сто точки в графа "техническо предложение" (както и още двама).
 
Аеропортът в Мюнхен е второто най-натоварено летище в Германия след това във Франкфурт.
 
На второ място е класирано оредложението на френско-турския консорциум на "Еърпортс де Пари" и "ТАВ Хавалиманларъ Холдинг" (80,3 точки), трета е българската компания "Фрапорт България" ЕАД, която оперира летищата във Варна и Бургас ( 80, 19 точки).
 
Следва консорциум "Витоша" ("Манчестър Еърпорт Груп Оувърсийз Инвестмънтс Лимитид", който притежава и управлява три летища във Великобритания и британското дружество на китайската "Бейджин Кънстракшън Ейнджиниринг Груп").
 
Последен е консорциум "ССБ София Еърпорт ДжейВи" (управлява летището в Копенхаген в Малмьо, Швеция).

"Благодаря им за това, че повярваха в инвестиционната среда, повярваха в правителството, в прозрачността на процедурата. Офертите бяха изключително силни и оспорвани", посочи днес Желязков.

И допълни, че с концесионирането на Летище София държавата "остава" на аеропорта - чрез летищните такси, митническия и граничен контрол и пр.

"При оценката комисията е взела предвид изпълнимостта, достоверността и устойчивостта на предлагания модел за развитие - общ план, бизнес план, финансов план и стратегия", подчерта министърът.

Обжалване може да има в 10-дневен срок от решението - пред Комисията за защита на конкуренцията (КЗК).

Ако спорът стигне до Върховния административен съд, то той трябва да се произнесе в срок от един месец, т. е. процедурата ще е кратка, посочи още министърът.

И допълни, че всички участници са уведомени.

Процедурата по търсене на концесионер стартира в началото на юли миналата година.

Източник: Клуб "Z" Други статии от този авторКоментари