Американски сенатор иска забрана на руското фотоприложение FaceApp

Американски сенатор иска забрана на руското фотоприложение FaceApp
18-07-2019г.
11
Гост-автор

Лидерът на демократите в американския Сенат Чък Шумър изпрати писма до ръководителите на Федералното бюро за разследване (ФБР) и Федералната комисия за търговия (FTC) с молбата да предприемат мерки срещу руското фотоприложение FaceApp, което може да застрашава националната сигурност на САЩ.

"FaceApp използва изкуствен интелект, за да промени фотографиите на ползвателите, като ги прави по-млади или по-възрастни или избира противоположния пол. Но за да ползват приложението, ползвателите трябва да предоставят на компанията пълния и безотказен достъп до личните им снимки и данни”, гласи писмото на Щумър, публикувано на страницата му Twitter.

По думите на сенатора всякакви снимки, взети от приложението, може да бъдат в бъдеще използвани без съгласието на ползвателите, добави РИА-Новости.

"Ще бъде много притеснително, ако важна лична информация за гражданите на САЩ бъде предоставена на враждебна чужда държава, която активно участва във враждебни действия срещу САЩ в киберпространството", написа Шумер.

Той изрази тревога, че "програмното приложение за мобилни устройства FaceApp, чиято централа се намира в Санкт Петербург, може да представлява риск за националната сигурност и неприкосновеността на личния живот на милиони американски граждани".

Приложението FaceApp, което е разработено от руската компания Wireless Lab, позволява чрез невронна технология за редактиране на фотографиите да се правят различни промени със снимките, по-специално да се променят в кадъра прическата на човека, пола, възрастта, да се добави грим или татуировки.

Напоследък приложението изживява нова вълна на популярност: много ползватели на социалните мрежи по цял свят публикуват обработените в него фотографии, за да покажат – както се твърди - как ще изглеждат на старини.

Среди такива хора има немалко знаменитости, а някои футболни клубове по време на трансферния прозорец предлагат на абонатите си да разберат по обработената фотография кой е новакът в отбора.

***

Източник: Епицентър. бг

{BANNER_ID-4}

 {BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.