Актуално
Високите държавни постове се раздават по потекло, а космополитната аристокрация, която ги заема, се чувства колкото над нацията, толкова и над закона.
За новата европейска аристокрация

Гост-автор | 19/07/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

АВТОР: Тончо Краевски

На първото тайно гласуване за председател Урсула фон дер Лайен беше избрана за председател на Европейската комисия.

Промяната в процедурата беше направена тихомълком още през изминалия мандат.

Идеята на тайното гласуване е да позволи нарушаване на партийната дисциплина и всеки депутат да може да бъде уговорен и привлечен отделно.

Затова и поддръжниците на идеята бяха  тъкмо от ЕНП и германските делегации в ПЕС и Зелените.

Женският пол на новия председател, така шумно обсъждан като важен приоритет още преди да се знае за коя жена става дума, както и нейното обещание да направи половината комисари жени беше ловък трик - чрез предполагаемото полово разнообразие да се прикрие липсата на разнообразие в политическите идеи и представителството на различни обществени интереси; да се нашари отгоре едноцветния съюз, който не може вече нищо ново да ни предложи, освен същото с различен пол.

Не бива да се заблуждаваме, че либералното статукво е разклатено от популистките бунтове.

За разлика от Вашингтон и Лондон, Брюксел не поема никакви рискове.

Новата комисия представлява още по-дълбоко окопаване на предишното статукво в Европа и затягане на мерките срещу евентуална промяна.

Избирането на Урсула фон дер Лaйен за председател на ЕК и предстоящото избиране на Кристин Лагард за гуверньор на ЕЦБ ни дават да видим все по-ясно очертанията на бъдещата Европа след националните държави.

Вместо някаква оригинална и нова утопия, тя все повече напомня просто Европа отпреди националните държави.

Европейски ред, в който няма място за народи, а само за държави, няма общества, а има институции, няма демократична легитимност, а има легитимност чрез процедура.

Високите държавни постове се раздават по потекло, а космополитната аристокрация, която ги заема, се чувства колкото над нацията, толкова и над закона. 

Космополитният профил е важна черта на г-жа Фон дер Лайен, както тя самата изтъкна в речта си пред парламента.

Тя е родена и живяла в Брюксел, после в Съединените щати.

И макар да е напълно непозната за мнозинството от европейците, тя е много разпознаваемо лице на глобалните форуми, както отбелязва Politico: Световният икономически форум в Давос (където тя е член на борда), Билдербергската група, Мюнхенската конференция по сигурността.

Това са важни контакти за всеки политик, безспорно.

Но предвид споменатия дисбаланс между популярността ѝ сред хората и на глобалните форуми, европейците могат с основание да се почудят, тя чий представител и пред кого е всъщност: представлява нас в Давос или представлява Давос пред нас?

Урсула фон дер Лайен, гинеколог по образование, не разполага с квалификация в областта на европейското право или икономиката.

Такава забележка би била дребнава, ако я насочваме към демократично избран политик или политическо назначение.

Но официалната доктрина на ЕС все още гласи, че Комисията е технократичен и чиновнически орган, а не правителство; следователно не е нечестно да очакваме от кандидатите уместно образование.

Липсата на такова образование и опит щеше да тежи на всеки друг, но явно не и на довереницата на Ангела Меркел.

Затова пък нейното образование по гинекология е много високо, увенчано даже с докторска степен през 1991.

През 2015 обаче, германската платформа за установяване на плагиатство VroniPlag сигнализира, че в дисертацията на Фон дер Лайен има плагиатствани цели страници.

Подобен скандал с плагиатство съвсем наскоро беше струвал постовете на двама министри в Германия: Карл-Теодор цу Гутенберг и Анете Шаван.

При това, професорът от Хумболтовия университет Герхард Данеман, който работи с VroniPlag, беше заявил, ченейният случай е много по-сериозен на този на Шаван. 

Фон дер Лайен отрече обвинението и поиска Хановерският университет да назначи комисия.

Няколко месеца по-късно комисията се произнесе, че има наистина чужд материал в работата ѝ, но не се касае за плагиатство, а за небрежност при цитирането

Един от членовете на комисията се подписал с особено мнение.

Но сега всичко това е минало и забравено.

И ако това не стига, за да се съгласим, че Урсула фон дер Лайен е недосегаема, трябва да разгледаме досегашната ѝ работа като министър на отбраната.

По думите на бившия военен министър на Хелмут Кол (от нейната партия!) Руперт Шолц - “Бундесверът е в катастрофално състояние”.

Депутатът от надзорната комисия в Бундестага, Ханс-Петер Бартелс, заключава в доклада си, че “Няма достатъчно персонал, нито оборудване, често се сблъскваме с недостиг върху недостиг. Войските ни са далеч от екипирани.”

За Фон дер Лайен явно боеспособността на армията не беше приоритет; това, което наистина я безпокоеше е патриотизмът в армията. Затова тя полагаше най-вече усилия да го изкорени с инициативите си за преименуване на поделения, кръстени на герои от Вермахта и издаване на идеологически документи, които инструктират войниците с какво могат и с какво не могат да се гордеят.

Подкрепата за Урсула и нейното повишаване показва недвусмислената положителна оценка на Меркел за нейната работа.

И ако задачата на военната министърка е била армията да се държи небоеспособна и деморализирана, то тя наистина се e справила чудесно.

И ако това е неприятно, но не и неочаквано, онова което следва е напълно абсурдно. 

В Бундестага има недовършено разследване на огромен корупционен скандал във военното министерство, с какъвто малко източноевропейски политици могат да се сравняват.

През 2014 Фон дер Лайен е назначила като секретар по въоръжението Катрин Сюдер - успяла бизнес дама, която е работила 14 години за американската консултантска фирма McKinsey.

През 2015 и 2016 година McKinsey изведнъж са получили договори от министерството на стойност 250 милиона евро, при декларирани от ведомството само 5 млн. за консултанти.

Самите McKinsey са изключително голяма, влиятелна, покрита с корупционни скандали и връзки с авторитарни режими фирма, за която има публикувано интересно разследване в Индепендънт.

Другата консултантска фирма, чийто бизнес е процъфтял по времето на Фон дер Лайен е Accenture, чийто директор имал за кръстник на децата си един от началниците в министерството.

Между 2014 и 2018 доходите ѝ от поръчки са нараснали рязко от половин милион на двадесет милиона евро годишно.

Целият този скандал избухна благодарение на изтекли документи от Федералната одиторска служба.

В тях се говори, че консултантите са добили огромно вътрешно влияние в министерството по време на управлението на Фон дер Лайен и са могли да манипулират процедурите за обществени поръчки.

Такъв корупционен скандал в Източна Европа би възбудил наказателна процедура на Комисията, вместо да доведе до назначаването на въпросния политик за неин председател.

Източник: vesti.bg   Други статии от този авторКоментари