Актуално
Той подчерта, че Роженският събор е съвременен израз на красива и живописна страница от родопската приказка, от дълговечната българска история.
Румен Радев от Рожен: България би осиротяла без магията на родопската песен

Гост-автор | 20/07/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

"България би осиротяла без магията на родопската песен и без животворния звук на гайдите". Това заяви президентът Румен Радев на церемонията по официалното откриване на Събора на народното творчество и животновъдство „Рожен“ 2019, който започва днес в Родопа планина.    

„Енергията и емоциите на Рожнеския събор - един от най-вълнуващите празници на българщината. Днес над волните родопски поляни зари автентичния и непокорен български дух.

Да поздравя всички вас, родопчани, които пазите свято традициите на рода и за които свободата е състояние на духа“, обърна се Радев към пресъстващите. Ние българите тачим местата, които ни събират и обединяват, които ни дават възможност да погледнем към самите себе си през погледа на нашите предци и техните ценности.

Той подчерта, че Роженският събор е съвременен израз на красива и живописна страница от родопската приказка, от дълговечната българска история.

„Някога на тези поляни са си давали  среща разделените родопски родове от двете страни на границата. Днес се стичаме хиляди от всички краища на отечеството, от целия свят, за да почерпим сила от корена. Да потърсим най-чистата вода от извора за зажаднелите си души“, припомни президентът. Радев не подмина и болната тема на Родопите, които са сред най-обезлюдяващите краища на България.

„С всяко обезлюдено родопско село угасва един светилник, който отнася със себе си не само мъдростта на старците, но и надеждите ни за още неродените. Затова и мисията на Роженския събор е да ни напомня, че така както нашите каба гайди както те могат заедно да разлюлеят една непоклатима планина, така всички ние с дружни усилия можем да надмогнем апатията и да въздигнем Бг там, където заслужава да бъде. Празник на нашата българска родова памет и като жив извор на българското единство“, добави Румен Радев.

Той, заедно с две певици от Ансамбъл „Родопа“ и звън на чанове, дадоха началото събора. Церемонията по откриване на събора стартира с изпълнение на няколко стотин гайди, които от четири лъча се събраха пред сцената, където се откри събитието. Кулминация на официалната церемония бе и изпълнението на  малката талантлива народна певица Мария Бечева.

След това планината ще се огласи от родопската песен между звездите “Излел е Дельо  хайдутин” в изпълнение на космическата Валя Балканска и гайдаря Петър Янев.

В следващите три дни, поляните на Рожен ще бъдат огласяни от много народни песни и гайди, под чиито звуци ще се вият кръшни хора. над 3500 изпълнители от всички краища на страната ще се изявят в Националния фолклорен конкурс, който ще се проведе на 4 сцени. 

***
Източник: dariknews.bg Други статии от този авторКоментари