Актуално
Цяло лято Lentata.com ще ви припомня най-доброто от филмите на Карбовски.
ЛЯТНО КИНО: ДЕТЕТО, КОЕТО ХОЛАНДИЯ ОТНЕ

Лентата | 28/07/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Цяло лято Lentata.com ще ви припомня най-доброто от филмите на Карбовски.

Днес ви припомняме проекта СЛУЧАЯТ А.
Историята на един български баща, чието дете е отнето от холандската социална служба и е дадено в приемно семейство на чернокожа гей двойка.

Това се случва, когато момчето е на 9 години. Днес то е на 13, и от 4 години не се е срещало с баща си. Но бащата - Николай, не се отказва и иска да върне сина си.

Историята на едно отнето българче, гледайте тук:

А ето каква е актуалната информация по случая на Николай и сина му в Холандия, обобщена от Дарик Радио:

"Холандските служби за закрила на детето отказват да дадат информация как спазват правото на българчето Атила да контактува с биологичния си баща у нас, както и по какъв начин се грижат за съхраняване на българската му идентичност, докато е настанено в местно приемно семейство.

Проверка на Дарик показва, че такава информация липсва при българския орган за закрила от 2017-та година, а в отговора, изпратен до медията, се казва, че "всяко дете има право да расте в анонимност".

13-годишният Атила е под закрилата на холандската държава от смъртта на майка му преди 4 години, и въпреки решение на българския съд, с което родителските права се дават на неговия баща, детето продължава да живее при приемни родители. До момента холандските власти не са дали информация на българските институции защо не изпълняват съдебното решение, както и задействаните у нас мерки за завръщане на момчето.

Атила е дете на български граждани, които се разделят през 2013-та година. Същата година майката извежда момчето в Холандия, без разрешение от бащата. Оттогава Николай Карбанов започва да търси начин да поддържа връзка със сина си, но майката прави всичко възможно, за да няма такъв контакт. Ситуацията се усложнява в началото на 2015-та, когато майката умира при автомобилна катастрофа в България, а 9-годишният Атила остава в Холандия, под закрилата на държавата.

Бащата започва да търси съдействие от българските институции, за да се събере със сина си. Следва поредица от мерки за закрила, определени от детското правосъдие в Холандия, които Николай Карбанов обжалва.

Последното съдебно решение отпреди 2 седмици предвижда отнемане на родителските му права, въпреки че българският съд му ги дава окончателно през 2016-та година. Българските институции се сблъскват с отказа на холандската страна да дава информация за развитието на детето, както и да осигури на Атила постоянен контакт с биологичния му баща - право, гарантирано от Конвенцията за правата на детето, обясни пред Дарик Милена Дянкова, началник на международния отдел в Агенцията за закрила на детето.
  
 
На въпроси на Дарик, сред които как се спазва това право на детето и как се пази българското му самосъзнание, от холандската Закрила на детето обясниха, че не е разрешено да дават информация по случаи на деца и че "всяко дете има право да расте в анонимност".

Данните от разследването на институцията са в съда и не са публични, а самата институция съветва съда и там се взима решение. Бащата Николай Карбанов разказа пред Дарик, че актуалното съдебно решение не е окончателно, и може да се обжалва до няколко месеца. "

 Други статии от този авторКоментари