НАТО и армията в Афганистан са убили повече цивилни от талибаните през 2019

НАТО и армията в Афганистан са убили повече цивилни от талибаните през 2019
30-07-2019г.
19
Гост-автор
Нов доклад на ООН показва, че през първата половина на 2019 година силите на НАТО и подкрепяната от нея афганистанска армия са убили повече цивилни в конфликта отколкото талибаните, предава "Дойче веле".
 
От началото на годината 1366 цивилни в Афганистан са били убити при военни действия, като 717 са загинали в следствие на НАТО-вски и съюзнически удари.
 
ООН е призовало НАТО и афганистанската армия незабавно "да намалят ужасяващите щети, които нанасят" на хората.
 
Талибаните, "Ислямска държава" и други милиции общо са убили 531 души.
 
2446 други са били ранени.

Въпреки че общият брой загинали е с 30% по-малко от предходната година, ООН определя случващото се като "шокиращо и неприемливо".

Разкритието идва насред призиви от САЩ да се намали съюзническото присъствие в азиатската страна и да се сложи край на 18-годишната война. В нея НАТО и правителствените сили често са обвинявани, че убиват значителна бройка цивилни.

Войната в Афганистан започна през 2001 г., след като талибаните отказаха да предадат лидера на Ал-Кайда Осама бин Ладен на САЩ. Дори след като той беше заловен, Белият дом задържа своето военно присъствие в страната, за да подкрепи про-западното правителство.

От години насам обаче талибаните нито могат да бъдат победени военно, нито са съгласни на мирни преговори, докато НАТО не се изтегли напълно от държавата.

Рекорден брой от над 12 000 деца са били убити или ранени във въоръжени конфликти миналата година, според доклада на ООН. Най-много деца са загинали в Афганистан, Палестина, Сирия и Йемен.

Избиването и раняванията са сред над 24 000 тежки престъпления срещу деца, установени от ООН, които включват също набиране и използване на младежи за войници, сексуално насилие, отвличания и атаки срещу училища и болници, се казва в доклада.

Според генералния секретар на организацията Антониу Гутериш в годишния доклад за Съвета за сигурност за децата и въоръжените конфликти, получен в АП, престъпленията, извършени от въоръжени групи остават на постоянно ниво, но има тревожно увеличение на броя на престъпленията от правителства и международни сили.

Черният списък на ООН за държави, извършили тежки престъпления, остава непроменен, което разгневи няколко правозащитни организации.

Източник: Офнюз, БТА

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.