Знаем кой е поръчал на "Тад Груп" атаката срещу НАП, обяви директорът на ГДБОП

Знаем кой е поръчал на
02-08-2019г.
49
Гост-автор

АВТОР: Георги Пауновски

Заданието за хакерската атака срещу Националната агенция за приходите към "Тад груп" е отвън и имаме информация от кой човек идва, каза днес по Би Ти Ви директорът на Главна дирекция "Борба с организираната престъпност" (ГДБОП) главен комисар Ивайло Спиридонов.

На този етап той отказа да даде повече подробности, но допълни, че скоро обществото ще има тази информация. В сряда от специализираната прокуратурата обявиха, че източването на данни от Националната агенция за приходите е имало за цел да разклати политическата стабилност на сега действащото правителство

По повод пуснатите вчера от прокуратурата "доказателства", доказващи вината на обвинените по случая, Спиридонов обяви, че разследващите "е трябвало да покажат до някаква степен истината, която ще стане ясна в съда". Той се възмути, как обвинените чрез медиите се изкарвали жертви.

Ръководителят на антимафиотите обобщи, че това е много малка част от много доказателствата. "Не мога да ви обясня какво има в компютъра на този човек (обвиненият за източването на данните Кристиян Бойков, б.а.). Всичко ще се извади в съда", допълни Спиридонов.

По думите му на личния компютър на Бойков е намерено писмото, изпратено до медиите, с което беше даден линк към източените данни. Попитан как от ГДБОП са разбили кода за достъп до машината, Спиридонов обобщи - "с хитрост и лукавост".

"Тези лица са пример как може да станеш жертва на собствената си охранителна система. Видяхме какъв код се въвежда от охранителните камери", допълни той.

Ивайло Спиридонов категорично отрече ГДБОП да е работила с "Тад груп", както твърдяха ръководителите на фирмата в първите дни след задържането на Бойков.

Ръководителят на ГДБОП смята, че има достатъчно доказатества, включително и записи на разговори, които доказва, че от "Тад груп" са атакували сайтовете на определени компании, а после са им предлагали защита. Спиридонов изрази надежда, че за това изнудване, ще постъпят и жилби.

В отговор на въпрос, той посочи, че е вече е ясно, че Кристиян Бойков не е действан сам, а другите обвинени - търговският директор Георги Янков и собственикът Иван Тодоров, имат отношение към атаката.

Ивайло Спиридонов не пропусна да създаде и напрежение между журналистите от Би Ти Ви и обвиняемите от "Тад груп", като посочи, че в един от записаните разговори "Има квалификации към журналисти от Би Ти Ви". Помолен за повече подробности, ръководителят на ГДБОП допълни: "Не са доволни как е отразен случая".

Че има източени данни от НАП стана известно на 15 юли от писмо, изпратено до медиите. От приходната агенция признаха за проблема, засегнал над 5 млн. души, включително и починали. Впоследствие от НАП увериха, че за само 189 души са източени толкова много лични данни, че те трябва да си сменят личните карти.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.