Актуално
Това е поредната стъпка към опитите за либерализация на страната, предприети от престолонаследника принц Мохамед бин Салман.
Саудитска Арабия разреши на жените да пътуват сами

Лентата | 02/08/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Жените в Саудитска Арабия вече могат да пътуват сами без да е необходимо да получат разрешение от мъж настойник, съобщи БиБиСи. Това става след специален декрет, според който жените, навършили 21 години могат да подадат заявка за паспорт без да им е необходимо позволение.

Решението е историческо за арабската държава, тъй като с него жените получават равни права спрямо мъжете по отношение на правото на пътуване извън страната. Досега всяка жена трябваше да има разрешение от мъж настойник – съпруг, баща или друг роднина, за да може да пътува в чужбина.

Декретът дава и по-големи възможности за жените на пазара на труда. Според законодателството всички граждани на Саудитска Арабия получават право да работят, като се забранява дискриминацията на базата на пол, физически увреждания или възраст.

Това е поредната стъпка към опитите за либерализация на страната, предприети от престолонаследника принц Мохамед бин Салман. През юни миналата година жените в арабската държава получиха правото да шофират. През 2016 г. той обяви план за трансформация на икономиката до 2030 г., в който като цел бе поставено достигането на 30% дял на жените от общия пазар на труда в страната.

***
Източник: svobodnaevropa.bg Други статии от този авторКоментари