Гепия.ком

Гепия.ком
17-01-2012г.
96
Симона Милкова

Съветите на чичо Соти


НЕОБХОДИМИ ИНСТРУМЕНТИ:
-   Лапа¹
-   Електрошок
-   Ключ 10
-   Гараж
-   Свободно време
-   Обирджийски нюх
-  Сръчни ръце    


ИНСТРУКЦИИ ЗА НОВОБРАНЦИ:  
Първото и най-важното условие, за да си откраднете кола е да имате достатъчно свободно време да обиколите кварталите през нощта и да набележите жертвата си. Тъй като сте новак в бранша, запознатите съветват целта да е по-лесна (да се разбира неугледна, евтина). Много подходяща мишена  за Първия път е пернишката легенда - голф двойка.
Въпреки че огледите се правят нощем, крадците на коли действат по светло – в часовия пояс между 7 и 8 сутринта. Този интервал от време „специалистите” определят като най-подходящ. За импровизираното оборудване те твърдят, че трябва да сме благодарни на „братята руснаци”. Предложението на „момчетата” към широката аудитория е: ако ви е мерак – нека първата ви жертва да бъде голф (но внимавайте да не попаднете на отмъстителна регистрация РК!), защото тогава рискувате много. Дори и да се предадете на властите и килията не може да ви опази!
В началото се целете ниско, по простата причина, че една джаджа, с която може да задигнете баварец, например ще ви струва около 10 000 лева, а една проста „лапа” за голф върви между 30 и 50 лева.

Когато придобиете малко тренинг и увереност, не е изключено да започнете да общувате със симпатяги, които лесно и срещу разумни суми да ви снабдяват с необходимия инвентар.
Друг изключително важен спътник във вашия първи автограбеж, е славният ключ номер 10. Следващата и изключително ВАЖНА стъпка е да проверите дали жертвата ви има аларма! Останалият инструктаж изисква бързина, прецизност и сръчност:
нагласете лапата точно на ключалката, ударете я силно, за да влезе и да изпочупи модулчетата вътре в самата ключалка. Когато лапата е вътре поставете на оставащия й край, ключ номер 10 (лапата има шестоъгълен накрайник, именно, за да е в симбиоза с ключа). После завъртате двата уреда едновременно. Ако всичко върви по план – Сезам ще се отвори в този момент.  Същото упражнение се повтаря и с  ключалката на стартера. Ако не се размотавате, не ви треперят ръцете и имайки предвид, че сте девствени в бранша, след около 20 секунди ще подкарате колата. Според „занаятчиите” повечето неопитни се сепват именно в този момент.
Оставащите смелчаци могат да дочетат инструкцията в случай, че набелязаната от тях кола има аларма. Необходим ще им бъде електрошок в десния си джоб. Колата се отваря по гореописания начин , но ВЕДНАГА след това трябва да бъдат локализирани датчиците (обикновено са разположени в горните и долните краища на автомобила).  След като ги намерите трябва да ги откъснете, за да оголите жиците. След това ги докосвате с електрошок. И алармата е деактивирана.

Ако сте пожънали успех, трябва да имате предварително организирано закрито паркомясто.
Последната важна инструкция от наръчника на младия автокрадец е да има уговорен авер, който бързо и качествено да „разкости” возилото, така че то да се превърне в неоткриваемо и продаваемо (на части).

Още няколко мъдрости от извора:
Ако се чудите къде се краде най-много, чичо Сотир ( работният псевдоним на  инструктора) каза: „Е, как къде, навсякъде се краде!” Като цяло, Соти обясни, че тенденцията е да се гепи от чужбина - колите се крадат, регистрират се на „двойници” (т.е. купува се стара кола – тотал щета, като цялата й документация се прехвърля на крадения автомобил ). Брички пък се крадат много по време на криза, защото трябват резервни части.  Иначе причината за големия брой задигнати коли са големи поръчки от Шефовете на автоморгите (зареждане на гаражите). Като цяло обаче Соти се оплаква, че самите крадци прибират много малки суми. Особено тези, които работят в България и „удрят” стара стока. Пак според него във всяка родна автокражба (на по-сносна кола) има замесено поне едно ченге. При тези кражби обикновено действат поне 3-ма души. Кръговратът изглежда така:
КРАДЕЦ – ПОЛИЦАЙ – МАЙСТОР – ПОРЪЧИТЕЛ–ПОСРЕДНИК–КРАДЕЦ (всичко, по изпълнението на тази схема струва много пари, затова от една уж голяма кражба на супер луксозна кола, крадецът я вземе пет бона,  я не). Повечето скъпи крадени коли се пласират в арабските страни.
Иначе най-често срещани си остават фиктивните кражби, много голям процент от похищенията на луксозни автомобили са фалшиви. Те имат за цел да ударят застрахователите и обикновено се организират от самите собственици. Разбира се, вече се намират и каскадьори, които при добро желание могат да обезобразят цялата ви кола, та застраховатeлите да я изплатят напълно.

За „Да изчезнеш за 60 секдунди”, чичо Соти каза, че всички методи във филма са реални (без онзи с ножа, ако си го спомняте). Така, че когато щателно опознаете начините, минете към действие, особено ако имате излишни 10-15 години от младостта си.

Лапа¹ - В средите на  автоджамбазите може да чуете нарицателното „меча лапа”. Мечата лапа, прави меча услуга на собствениците на автомобили, набелязани от зоркото око на крадците. Тя представлява метален ключ, грубо издълбан и  много близък по вид на обикновен автомобилен ключ, но без детайлите по метала. Целта на лапата е именно да счупи тези преградки и модулчета, които влизат едни в други, при отключване. Дефакто лапата е фиктивния ключ на колата набелязана за крадене. Тя се изработва от любезни стругари, но както може да се досетите, като цяло не е  стругарска практика да се изработват подобни уреди. Има си хора, които търгуват с оборудване за кражби на коли, та лапите се препредават от поколение-автоджигити на поколение.

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.