Норвежки съд върна децата на Цветелина Оланд след 1 година одисея

Норвежки съд върна децата на Цветелина Оланд след 1 година одисея
03-08-2019г.
45
Гост-автор

Автор: Капка Тодорова, "24 часа"

Българката Цветелина Оланд, чиито деца бяха отнети от норвежката социална служба “Барневернет” миналата година след оплакване на бащата, че те не желаят да прекарват време с него, най-сетне успя окончателно да се пребори и да прибере дъщеря си и сина си обратно у дома.

Апелативният съд на Норвегия постановил през май, че решението на областния съд в града, в който живее – Арендал, е взето въз основа на направени грешки от длъжностни лица в “Барневернет” и го отмени. След изтичане на срока за обжалване децата са били върнати на майка им.

“На всички, които бяха съпричастни, искам да съобщя щастливата новина, че решението на Областния съд на гр. Арендал в Норвегия от 9 май 2018 г. беше игнорирано от Апелативния съд през месец май тази година въз основа на отчетени грешки от длъжностни лица и една институция (със сигурност се сещате коя), които решават човешки съдби”, написа тя във фейсбук.

Цветелина Оланд се обърна за помощ към българските власти и медии, след като децата ѝ бяха отнети, разделени едно от друго и пратени при различни семейства в различни градове.

Според “Барневернет” било целесъобразно сестрата и братът да бъдат разделени, за да не си влияят. Това представлява нарушение на правата им и майката поде тежка съдебна битка срещу социалната служба.

Беше ѝ забранено да им се обажда по телефона или да контактува с тях в интернет, а първото свиждане, което през май ѝ отредиха, бе едва за януари следващата година. Децата нямаха право на контакт и със семейството на Цветелина Оланд.

Баща ѝ – известният цирков артист Георги Попов-Гебош, беше арестуван при опит да зърне внука си през оградата на училището му през декември миналата година и престоя няколко часа в ареста въпреки липсата на вина и влошеното си здраве. За съжаление, Гебош почина през май тази година, преди да успее да види внуците и дъщеря си отново събрани заедно.

Дядото не доживя да види върнатите внуци

“Вече мога да съм заедно с тези, които обичам най-много. Дишам спокойно и се радвам на живота! Но... Има едно голямо НО! Кой ще възстанови пропуснатото време с любимите същества? Кой ще заличи черните спомени от деня, когато ти вземат най-ценното? Кой ще върне моя баща, който си замина от мъка и не успя да дочака победата? Кой ще заличи унижението, което изтърпях от хора ограничени, без морал, некомпетентни..., НО с власт, защото работят за машина, която е държава в държавата?

Кой ще изтрие сълзите? Няма такава сила!

Моят призив е: Борете се до последно, особено когато се отнася за най-ценното, а именно, децата. Бъдете силни и не се предавайте, колкото и тежка и невъзможна да изглежда ситуацията. Ако се предадем, предаваме децата си! Благодаря на Би Ти Ви, по-специално на Мария Цънцарова! Благодаря на всички вас, приятели мои! Обичам ви!”, написа още Оланд.

В интервю за “24 часа” Цветелина Оланд разказа миналата година как се е стигнало дотук. Бащата се оплакал, че децата не искат да живеят при него по две седмици в месеца, бягат и звънят на полицията. “Барневернет” пратили проверка в дома на Оланд, а по искане на бащата паспортите на майката и децата са отнети, за да не могат да напуснат Норвегия. Дори и след отнемането им от Цветелина обаче двете деца – тогава на 10 и 11 години, категорично отказват да посещават баща си и това е причината да ги пратят в приемни семейства. Според един от свидетелите по делото бащата веднъж ударил пред много хора дъщеря си Селин и тя паднала на земята от удара. Според майката той се държал с тях грубо и това била причината да не искат да ходят при него.

Изводът на “Барневернет” обаче бил, че след като децата не искат да живеят при бащата, те не бива да живеят и при майката.

Службата идва през април 2018 г. и взема децата. След това Цветелина Оланд получава само един имейл от “Закрила на детето”, в който я уведомяват, че може да спре да плаща телефоните им, защото те няма да ги използват. Това е единствената кореспонденция с тях. 

Цветелина Оланд (в средата) говори на брифинг с протестиращи срещу издевателствата.

Според българката бившият ѝ съпруг бил много гневен заради развода и опитвал да я накара да страда. Конфликтът помежду им бил причина през 2017 г. да посетят курс за преодоляване на конфликт с висока степен между родители. Той имал за цел децата да се сближат с бащата, но нямало ефект.

“Вместо да потърсят каква е причината, че децата не искат да ходят при баща си, има ли изградена връзка помежду им, как се държи той с тях, те започнаха да посещават нашия дом - разказа Оланд. - В рамките на два месеца почти през ден идваха и наблюдаваха как живеем, разговаряха с децата. Тяхното заключение беше, че няма място за притеснение и че смятат, че аз мога да се грижа за децата. Единственото, което им се видяло необичайно, е, че децата били твърде любезни, което не било обичайно. Този извод си направили, след като децата им благодарили за посещението”.

През ноември и декември 2017 г. службата започва да прави изненадващи посещения. През април следващата година се получава писмо от същата психоложка, която изготвя препоръките преди това. Този път тя иска да се отнемат паспортите на децата и майката, за да не избягат – въпреки че това вече отдавна е станало. “След второто писмо дойдоха и взеха децата. Не мога да разбера каква е разликата между ноември и април. При едно и също писмо първо казват, че мога да се грижа за децата и не са обезпокоени, а после изведнъж идват и ги вземат. Без никакво развитие в случая, всичко си беше същото. През ноември не се притесняваха за децата, през април дойдоха и ги взеха”, сподели Оланд след случая. Веднага щом това става ясно, службата е засипана от протестни писма на колеги и приятели на семейството, които са възмутени от тази мярка и протестират срещу нея. Цветелина Оланд е учител в училище в Арендал, ръководи и местния отбор по гимнастика и е уважавана и харесвана от съгражданите и колегите си. Всички свидетелстват, че се грижи чудесно за децата си. Оланд се обръща за помощ и към България. Външното министерство се сезира по случая и праща запитвания и протести до норвежката страна.

Недоумение будят няколко решения на “Барневернет” – да раздели брата и сестрата и да ги прати в градове на 200 км един от друг, да забрани контакта помежду им, да спре всякакъв опит те да говорят и учат български, изваждането им от спортните клубове, в които ходят с удоволствие, и прекратяване на всякакви контакти с обичайната за тях среда.

“Това е другото, което не разбирам. Това, че те са отделени от мен, от приятелите си, от познатите си е достатъчно лошо, но са ги спрели и от любимото им хоби. Те обожават гимнастиката, искат да се занимават с нея. Но в момента не ходят на нищо извън училище. Много пъти пращах съобщения на “Закрила на детето”, че треньорът на Андреас например е готов да ходи до дома, в който живее, и да го взема за тренировки, после да го връща... Няма отговор. Не го разбирам”, изплака болката си българката. Тя наема адвокат, който в крайна сметка успя да обърне делото в нейна полза и Апелативният съд отмени наредбата на “Барневернет”.

Една година обаче децата и майката живеят почти без контакт.

Цветелина е родена в Пловдив, дъщеря на известния цирков артист Георги Божков (Попов)-Гебош. Прочутият акробат и клоун работи дълго време заедно с дъщеря си. Цветелина завършва Югозападния университет. Работи дълго време като циркова и вариететна актриса. В Норвегия е треньорка по спортна и художествена гимнастика. През 2013 г. получава наградата “Икар” за цялостно творчество. Работила е години наред и с прочутата циркова фамилия “Балкански”.

Източник: "24 часа"

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.