ДЯДО ГЕБОШ И КРАДЦИТЕ НА ВНУЦИ

ДЯДО ГЕБОШ И КРАДЦИТЕ НА ВНУЦИ
03-08-2019г.
55
Мартин Карбовски

Дядо Гебош е цирков артист. Години прекарва той да весели децата в цирка, да оживява арената и да раздава веселие.
Името му е обикновено, Георги Попов се казва дядо Гебош.
Що му викат дядо Гебош, вече всички са забравили.
Дядо Гебош има деца, има и внуци.
Внуците му се казват Селина и Андреас.
Сигурно на дядо Гебош му е станало криво - внуците му не са кръстени на него, не са с български имена. Но дядо Гебош е велик мъж, дори да му е докривяло, едва ли го е показал.
Ми как - милиони баби и дядовци не казват нито една лоша дума за внуци, имена, кой къде се жени, кой за кого се жени, кой къде отива да живее, кой в дома си стари родители оставя.

За тия неща българските баби и дядовци не спорят. Те смятат, че всичко е за доброто на внуците, че светът се променя, че Бог ни обича.

Дядо ви Гебош е велик български дядо.

Неговите внуци живеят в Норвегия. Дъщеря му Цветелина се е омъжила за Оланд. Дано да е за добро, вярва дядо Гебош.

Преди повече от година внуците на дядо ви Гебош са взети от норвежките служби.

Някой пуснал донос, някой се развежда, някой пише доклади, някой измисля нови правила, някой се е объркал, някой взима децата. Взимат от майката Цветелина децата й - Селина и Андреас. И ги разделят. Братът на една страна, сестрата на друга страна. 

Някой така е решил, някой взел мерки, някой пише думата “целесъобразно”, някой организира транспорт, някой охранява майката да не прави глупости, някой се усмихва изкуствено, някой плаче - естетсвено.

И някак, безбожно, безпричинно, безумно зловещо - децата са взети от родителя. От майката. И са разделени. Брат от сестра. За тяхно добро.
Дядо Гебош за какво ли си е мислел, когато децата са били взети от дъщеря му Цветелина? Объркал се е човекът, притреперила му е душата, паниката му е изяла сърцето. Къде са децата, пита дядо Гебош. Никой не знае, казва дъщеря му и плаче. Ма как така, плаче дядо Гебош, как така се случи?
 
Дядо Гебош пише плакати, явява се по пресконференции, дъщеря му започва битка. В битката й помага репортерката Мария. И адвокати, и чиновници, и други. Но повечето хора пречат. Щом държавата Норвегия е взела децата, значи има причина, нали! ?

Може ли една държава да обезумее напълно? Ми не може, казват хората и пречат децата да се завърнат при майката. Някои помагат, някои пречат, милиони не правят нищо, никой не смее да говори, сякаш детският Хитлер е слязъл на земята и коли, и беси, и тихо беснее като в кафкиански разказ.
Как изглежда детският Хитлер?
Сигурно има розова шапка, носи химикалка и се усмихва. Така изглежда, едва ли ще е другояче.
 
А какво прави дядо ви Гебош, докато децата ги няма? Дядо ви Гебош, казах ви - е велик дядо. Някак разбира къде са децата и отива да ги зърне. Разкошен български дядо, цирков артист. Седи през една ограда, иска да зърне децата си, живота си, сълзите им да попие.
Дали се е опитал да ги извика по име?
Дали се опитал да плаче тихо и да не ги притеснява?
Дали е решил, че може да ги освободи, тях, неговите внуци? Ние не знаем.

Знаем само, че дядо ви Гебош е арестуван от норвежката държава. Че е седял в ареста за това, че е искал да си види внука. Или внучката - ние не знаем. И никой дебел американски режисьор няма да направи филм по тази сцена, филм с тъжна и тържествена музика. Няма такъв режисьор, старите режисьори измряха, новите са петимни да снимат само как жена-мулатка пребива с юмруци грозно извънземно.
Това е битката на епохата. А битката на дядо Гебош, дъщеря му Цветелина и децата Селина и Андреас - няма кой да разкаже. Освен репортерката Мария.
Стоял дядо ви Гебош в ареста на Норвегия, колко да е стоял?! Пуснали го. Някой го заключил, някой го отключил, някой го пуснал, някой се усмихнал, някой го потупал по рамото, друг мълчал със стиснати устни.
Дядо Гебош бил на свобода, ама внуците му къде били? Къде са ми внуците - това пита дядо Гебош. Всички мълчали, всички чакали, всички искали пари, всички се кръстили и се молили - това на тях да не се случи.
 
Така времето минавало и след година и повече децата ги върнали на майката Цветелина.
Някой казал, че е станала грешка. Няма проблем, грешка беше, връщаме ви децата. Това казала държавата Норвегия и млъкнала. Някой се радвал, друг дрънкал глупости, трети взел пари (за да не се отнемат децата от родителите повече), четвърти също взел пари (за да се отнемат други деца от други родители), друг ден настъпил, после нощ дошла. Така се случва тук на Земята.
 
А дядо ви Гебош умрял. Починал, казват. Починал през май, а децата се върнали при майката през юли. Не успял дядо ви Гебош да си види пак внуците. Сърцето му не издържало, нервите му се впили в старческите мускули като въжета, стомахът му се свил, очите му изсъхнали на стареца и се пречупил цирковият артист - дядо ви Гебош.
 
Недоживял. Така е трябвало да пише в смъртния акт на стария цирков артист. Не могъл да доживее свободата на внуците си. Да види събрани децата му с майката - сиреч дъщеря му.
Умрял бе. И вие да бяхте, и вие щяхте да умрете.
 
Сега, ако имаше народни певци като едно време, щяха да изпеят една жална песна за дядо ви Гебош. Цирковият артист, старецът, който не дочака неверната Норвегия да му освободи внуците. Но няма кой да пее вече. Всички мълчат. А като мълчиш е трудно да пееш.
 
Някои мълчат, някои се страхуват, някои искат децата без дядо си да живеят, други стигат по-далече и искат децата без майка да живеят.
Хвърчат долари, слюнка, енергия се сипе, търчат разни хора, децата спасяват. От родителите ги спасяват, от гърдата на майката ги късат, за добро е - някои казват. Други нищо казват.
А от облаците благо гледа дядо ви Гебош. Прошка не иска. Само, ако някой ден чуете тътен от горе, ако присвятка и трещи, да знаете - за вас се отнася. За вас. За тия дето искат децата от майка да вземат и от дядо внуци да вземат.
Присветва ли? Трещи ли? За вас е, крадци на внуци, със страх погледнете нагоре, защото и за вас ще дойдат, дяволите ще ви вземат, свети Илия ги води, на дядо ви Гебош услуга да направи.
Така щеше да се пее, нали, само ако имаше някой певец да е останал.
 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.