Да се помни, че безпаметно повтаряме грешки

Да се помни, че безпаметно повтаряме грешки
06-08-2019г.
437
Гост-автор

В утрото на 6 август 1945 г. американският бомбардировач B-29 „Енола Гей“ с командир на екипажа — полковник Пол Тибетс хвърля над японския град Хирошима атомна бомба „LittleBoy“ (от англ. - „малчуган“).
Три дни по-късно е хвърлена втора атомна бомба - „FatMan“ („дебеланко“), с която е разрушен град Нагасаки.

Около час преди бомбардировката японските радари за ранно предупреждение фиксират приближаването на няколко американски самолети, които се отправят в посока южна Япония.
Около 08:00 часа, операторът на радара в Хирошима определил, че броят на приближаващите се самолети е много малък, не повече от три, и въздушната тревога била отменена, а японците решили да не прихващат такова малко формирование с цел икономия на гориво и самолети.

В 08:15 часа местно време „EnolaGay“ хвърля ядрената бомба, назована „малчуган“ - 50 килограмово ядро от уран-235 с взривен еквивалент от около 13 килотона тротил в центъра на Хирошима.

Бомбата се взривява на около 600 метра над повърхността, при което на място загиват около 70—80,000 души.



Счита се, че жертвите в Хирошима са между 90 000-140 000 души, а в Нагасаки между 60 000-80 000, като болшинството са от цивилното население.

Почти всички военни лидери на САЩ от онова време заявяват, че използването на атомната бомба е било ненужно. Дори добре известният "ястреб" генерал Къртис Ле Мей казва: "Войната щеше да приключи до две седмици".

Адмирал Уйлям Лий, началник-щаб на главното командване на президента Труман, по-късно пише: "Използването на това варварско оръжие над Хирошима и Нагазаки не бе от значение за войната ни с Япония. Японците вече бяха разгромени и готови да капитулират... Като първата страна, която го използва,... ние приехме етични стандарти, характерни за варварите от тъмните векове."
/ благодаря на Alexander Sandev/



АВТОР: Владина Цекова, Фейсбук

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.