За неравното равенство между половете или мита - "gender equality"

За неравното равенство между половете или мита -
07-08-2019г.
70
Гост-автор

Във всички страни *без изключение* смъртността при мъжете е по-висока от тази при жените, като на места разликата е повече от 10 години по-голяма продължителност на живота при жените (!).

Как това очевадно неравенство, въпрос на живот и смърт за милиарди човешки същества, *свързано с пола*, е по-незначителен проблем от домашното насилие срещу жените?

А че е по-незначителен, можем да заключим от тоталното му отсъствие от обществения дебат - за решаването му не се ратифицират международни конвенции, не се организират конференции, не се наливат средства в научни институти и НПО, няма протести, на които участниците да носят снимки на преждевременно починали мъже, няма лобиране за законодателни промени, които да намалят рисковите фактори, няма нищо, само суха статистика.

Ако gender equality (равенството между половете) беше истинска кауза, тази крещяща разлика би била абсолютен приоритет и отправна точка за джендър-политиките на всеки политически елит, поне в демократичния свят.

Днес това "равенство" се е превърнало в оксиморон, в който можеш да вярваш само ако плътно си затвориш очите и си запушиш ушите.

АВТОР: Пламен Сивов, Фейсбук

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.