Актуално
В момента се изготвя Проектът за бюджет на България за 2020г. в Министерството на финансите и вероятно той ще бъде копи-пейст на този от миналата година, пренаписан и сервиран в последния момент в парламента, претупан за една нощ, както сме били свидетели, и край.
Нинова: Има 90 нови милионери за една година

Гост-автор | 13/08/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Искаме обсъждане на Бюджет 2020 отсега.

Готови сме с нашите предложения.

В последните дни беше изнесена притеснителната информация от НСИ и БНБ - има 90 нови милионери за една година според БНБ, 800 000 работещи бедни според министъра на труда и социалната политика и 1 500 000 българи живеещи под прага на бедността.

Ножицата се разтваря и неравенствата се увеличават, не само в доходите, но и регионално в страната, отчете НСИ - средната заплата в София е 1424 лв, в Благоевград - 700 лв.

Разликата е два пъти и отгоре.

Задълбочават се и регионалните различия, което води до обезлюдяване на региони, напускане на млади хора от страната, струпване в големите градове, откъдето идват и проблемите - трафик, застрояване на зелени площи, замърсяване.

Идват местни избори и целият информационен поток е съсредоточен в това коя партия кого издига и какви са интригите, противоречията и битките вътре в нея.

Сериозният въпрос обаче е как ще се развиват общините.

Хората ги интересува дали ще има път от единия град до другия, дали ще работи общинската болница, водата ще поскъпва ли и дали ще се подобрява качеството ѝ.

Тези въпроси минават през голямата политика.

В момента в Брюксел се водят преговори за новия Програмен период 2021-2028.

Досега 39 общини в България са ползвали 840 мил. евро по Програмата за региони в растеж.

Има информация, че е възможно броят на тези общини да бъде намален за следващия програмен период, а и много по-малки български общини нямат реален достъп до европейските средства.

Това е още един фактор за задълбочаване на различията, но няма никаква позиция от страна на правителството как ще се развие този процес, как преговарят те по този въпрос и какви са техните намерения за национална политика за регионално развитие.

Вероятно ще имаме повече средства за кохезионна политика, но как те ще се планират тук в България и как ще се отразят на общините - никой нищо не казва.

Според мен това са стратегически въпроси за развитието на България и за жизнения стандарт на българите, но политиците се плъзгат по повърхността в момента - по жълтите новини и интригите около местните избори, а не около същността.

Държавна политика се прави с ум и с грижа за хората, а не с ПР акции, на което сме свидетели често напоследък.

В момента се изготвя Проектът за бюджет на България за 2020г. в Министерството на финансите и вероятно той ще бъде копи-пейст на този от миналата година, пренаписан и сервиран в последния момент в парламента, претупан за една нощ, както сме били свидетели, и край.

Част от тези големи стратегически въпроси, които поставяме, трябва да намерят своето приложение в бюджета, както е примерът в Гърция - отпускат се 2000 евро на новородено дете; мислят за възстановяване на 13-та пенсия, отпускат се стипендии за майки студентки, за да стимулират младите семейства.

БСП многократно предлага подобни мерки и политики, но те винаги са били отхвърляни с аргумент, че това е полулизъм.

Не, това е грижа и поглед напред.

Искаме да поставим тези въпроси на сериозно обсъждане и затова предлагаме в следващите дни и седмици да започнем разговора за бюджета за 2020г., а не в последния момент.

Ние сме готови с нашите предложения. нека да седнем и разумно да обсъдим.

По въпроса за следващия програмен период на ЕС - левицата ще извика своите евродепутати и ще обсъди с тях важните за страната ни въпроси.

Призоваваме и другите партии да направят това. Други статии от този авторКоментари