Някои медийни похвати при пропагандата...

Някои медийни похвати при пропагандата...
20-08-2019г.
38
Гост-автор

АВТОР: Дахер Ламот

Дебилите от държавнта британска медия BBC се превърнаха в един от най-жалките пропагандни органи в нашето съвремие. Даже Гьобелс и Сталин биха им завидeли на похватите.

Ирини Зикидис описа вече случая. Вчера BBC излизат с ужасяващи снимки на дете, пострадало от бомбардировки и загубило своето зрение. Вероятно с цел да заклеймат в момента състоящите се битки с джихдистите в Идлеб.
Ден по-късно самите родители звънят на редакцията и се оказва, че детето е пострадало от бомбардировки на турската авиация в Африн при инвазията на урода Ердоган в Сев. Сирия миналата година, при която избягаха над 150 хиляди кюрди (Африн е с предимно кюрдско население). 
Боклуците от BBC не само, че не се извиняват, ами и променят заглавието просто на "A young face scarred by Syria war" (https://www.bbc.com/…/a-young-face-scarred-by-war-the-impac…), за да се забие в съзнанието "Сирия", а оттам Асад, т.е. да продължат с мазната пропаганда, а после неохотно описва, че всъщност заглавието е променено, а "вероятно" детето е било пострадало от турски бомбардировки.

Ауч, на някой му лъсна голия лъжлив гъз, 8 години едно и също. Мазни, нагли уроди. Никакво извинение, нито пък заглавие как изродът Ердоган убива и ослепява деца. Случаят е досущ като онзи за Омран, за който в студиото на CNN журналистката започна да реве за него, макар и по-късно да лъсна истината:

Повечето знаем как действат медиите с пропагандите. Но да си припомним някои похвати:

1) Евристика на котвата (или закотвяща евристика) - това е, когато ти спуснат или закотвят определена информация, с която да влияят на решенията или разбиранията на хората. Пример: дават ти снимка на автомобил и те питат колко струва, като едновременно с това ти пускат "котва" - на снимката пише дали би дал 50 000 лева за колата. Повечето моментално дават за отговор суми близки до "котвата".

Така са и новините за Сирия. Пускат ти "котва", че Асад е лошият и оттам насетне нищо не променя факта, че бунтовниците са джихадисти и наемни убийци oт цял свят. В случая BBC пускат мухата, че дете е ослепяло в бомбардировка на сирийската армия, после ден по-късно, променят фактите, но котвата е спусната.

2) Евристика на достъпното - основаваме мненията си и решенията въз основа най-достъпната информация наоколо.

Затова по новините ще видите предимно "опозиция", особено в Западните и почти никакъв достъп на друга информация.

3) Бандвагонерство, или груповото мислене, щото сме наследили стадния принцип и имаме естествен страх да не сме черната овца на стадото, да сме изолирани и отписани от общата група. Затова се пренебрегват фактите и се оставя да се ръководи от удобното групово крякане с водач.

Това обяснява защо току виж някоя овца се пръкне под постовете ми и почне да блее познатата плоча, макар видимо да не знае кое къде се намира в Сирия, и какво се случва реално там.

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.