Актуално
Това е поредният епизод от дипломатическа сага за датската територия, богата на природни ресурси, съобщава АФП.
Тръмп отмени посещението си в Дания, защото Гренландия не се продава

Лентата | 21/08/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Американският президент Доналд Тръмп обяви във вторник, че отменя планираната си за началото на септември среща с датския министър-председател Мете Фредериксен, която не иска да продаде Гренландия на Съединените щати.

Това е поредният епизод от дипломатическа сага за датската територия, богата на природни ресурси, съобщава АФП.

Посещението на американския президент в Дания в началото на септември просто "се отменя на този етап", заяви говорител на Белия дом за АФП няколко минути след поредица от туитове на президентът Тръмп.

"Дания е много специална страна с невероятни хора, но като се имат предвид коментарите на премиера Мете Фредериксен, че тя няма да има интерес да обсъжда покупката на Гренландия, ще отложа насрочената ни за след две седмици среща за друг момент ", съобщи Доналд Тръмп.

„Министър-председателката успя да спести пари и усилия на Съединените щати и Дания със своята прямота. Благодаря й за това и с нетърпение очаквам пренасрочване в някакъв момент в бъдещето на тази среща", продължи републиканският милиардер.

Световните информационни агенции цитират както туита на Тръмп, така и изумлението на управляващите в Дания, които се готвят за високото посещение от месеци и дори вече са уточнени менютата за срещата с кралица Маргарете ІІ.

Съобщението на Доналд Тръмп в Туитър идва дни преди срещата на върха на Г-7 в Биариц.

Срещата във Франция ще се проведе между 24 и 26 август.

Гренландия е заобиколена от Северния атлантически океан и Северния ледовит океан с постоянно население от 56 хил. души.

Мете Фридерексен пояснява, че Америка вече е предложила веднъж 100 млн. долара за закупуването на Гренландия през 1946, след като офертата за размяна срещу Аляска е била отхвърлена.

По-късно САЩ постигат споразумение да поддържат военновъздушната база Туле в Северна Гренландия, която е предвидена като център за презареждане на бомбардировачи за дълги дестинации.

Гренландия е най-големият остров в света и е отвъдморска територия на Дания със собствено управление и е част от континента Северна Америка както в географски, така и в етнически смисъл.

През 2008 г. в страната се провежда референдум за по-голяма автономия и в резултат Дания запазва контрола над външната политика, отбраната и финансовата политика и осигурява годишна помощ от около $11 300 на гренландец.

При посещението си в Гренландия, Мете Фредериксен казва ясно: „За щастие, времената когато продавахме и купувахме други държави и населението им, вече са в миналото. Да приключим темата дотук. Шегата настрана, ние ще се радваме на по-близки стратегически отношения със САЩ.“

В отговор Тръмп заявява пред американски медии: „Стратегически е интересна възможност и бихме били заинтересовани, но ще говорим с тях малко по малко. Не ни е номер едно горяща тема, това мога да кажа.“

***
Източник: glasove.com Други статии от този авторКоментари