Клоаката на зеленото еко-безхаберие

Клоаката на зеленото еко-безхаберие
02-09-2019г.
30
Гост-автор

Каравани, кемпери, палатки, навеси – всеки, който жадува за свободата да изкара няколко дни без никакви норми, без хигиена, без отговорност за действията си и всичко това за без пари, той се настанява някъде по нашите плажове. За румънските съседи отдавна сме онова блажено място, където каквато и свинщина да направят, никой не може да ги хване… за хавлиената кърпа или за касата с бира, например. 

 В телевизионен репортаж, излъчен по Нова телевизия, един румънец сподели, че от четири години идва на това напълно безплатно място и през ум не му минало, че купонът всъщност е незаконен. Защо да знае? Ако държавните органи опитат да влязат във функциите си и там бъдат изпратени овластени лица, които да разтурят ваканцуването на безхаберните, веднага ще се появят еколози, които ще протестират за правото на… свободно придвижване, както било в Конституцията. Но в Конституцията нищо не е казано за свободното наторяване на цели защитени региони, нито за безконтролното им унищожение, още по-малко за правото на самоуправство и разпореждане с държавна собственост. 

 

Когато омбудсманът Мая Манолова подкрепи протестиращите срещу правилата, които ограничават дивото къмпингуване, дали беше наясно, че това е лична подкрепа за мръсотия и агресия срещу природата с размерите на екологично бедствие? Под благовидния предлог, че са срещу застрояването на Черноморието, традиционна групичка гласовити вредители затвориха Орлов мост в столицата в края на юни. Нямаше никакво значение, че голямата цел е да бъдат въведени правила в дивото къмпингуване и да не се допуска повече повсеместна свинщина и вандалство към природата. Но Мая Манолова не пропусна да застане и редом с тях – все пак тези хора са софиянци, а в своето дълбоко колебание дали да се кандидатира за кмет, малко столична симпатия не би й се отразила зле.

Буквално до водите на залива Болата се роди още едно селище от природни хора с кемпери, коли, каравани, палатки, барбекюта, навеси – едно ново село! Нашествениците се разполагат на плажа като в свой вилает и вилнеят, както намерят за добре.  

 

Няма да видите или чуете нито един еколог от тези, които пречат и вдигат бурни протести срещу строителството на магистрала "Струма", например, да се изкажат по въпроса с летящите парчета салфетки и тоалетна хартия, разпилени от природно къмпингуващите – и по плажовете, и край язовирите, и насред горите. Това било „право“, но създаването на модерни условия за живот за хората и изграждането на адекватна инфраструктура – това вече според еколозите е агресия към земята. 

Всички жители по протежение на плажовете, нападнати от туристически хуни, се оплакват от тоновете боклук, които оставят любителите на свободната и безплатна експлоатация на природата. След две седмици ще се проведе поредната кампания за почистване на България и от тези региони ще летят радостни рапорти за тонове и тонове отпадъци, събрани от доброволците. Вълнуващо и красиво! Нали трябва да се отвори място за беззаконието и за следващата година! 

 Само община Шабла за поредна година трябва да плати около 150 хил. лева за почистване на избуялите сметища и дори кампании за почистване няма да ги спасят от тази неизбежна отговорност. 

 Когато една държава разполага с природни дадености, съхранението им идва от правилното им управление. Това управление изключва създаването на дестинация за безплатен туризъм, който води след себе си и необратими екологични щети.

Защо еколозите нехаят за истинските екологични проблеми? 

 

След като част от магистрала "Струма" почти изгоря, защото в основите на мост бе струпано цяло сметище – вероятно не съществува друг такъв прецедент в света! – проверката на Агенция пътна инфраструктура (АПИ) установи, че подобно безобразие се случва под още 120 моста. 

Никой и никога не е чувал еколози да се вълнуват от този вид незаконно замърсяване на екостемите в съответните региони. Несъмнено сметищата, а повечето от тези 120 са нерегламентирани, са гигантски проблем, който се отнася до почвата, въздуха, водоизточниците, начина на хранене на животинския свят. Защо нито един зелен, природно ориентиран човек от ни една организация не подаде сигнал в прокуратурата, че неизвестни типове използват националната инфраструктура за престъпна дейност? 

Просто от това нямат никакъв интерес или ако ги видим да стават активни, то вече и еколозите са намерили начин да вадят пари от боклука.  

Всички повърхностни имитации на дейност от Министерството на туризма са напълно ненужни, защото ведомството не може да въведе никакъв ред в къмпингуването. Уж, за да се изчисти наредбата, която го регламентира, тя ще се прецизира още две години – за най-сигурно. През това време кметовете вече не могат да гонят натрапниците, нямат механизъм да ги глобят, да ги спрат, да заявят, че земята не е за личния кеф на банда нехранимайковци. 

 

Зловещото зловоние, което се отделя от топлия пясък също е обект на…деление. Според редовно пребиваващите безплатно върху плажа, мръсотията не я правят те – предполага се, че са достигнали до върховете на безотпадна технология на организма – правели я „онези“, които идвали само през уикенда. 

Когато медия сама реши, че ще громи самонастанилите се натрапници, тя ги пита от упор защо така се разпореждат с нещо, на което нямат право. Ако обаче към същите хора се насочат държавни органи, за да ги принудят да се махнат, същите тези медии учтиво атакуват институциите и дават микрофоните на нещастните битници, които обичат този вид говорене: „Това е моята страна! Аз обичам да съм в България и няма да ме накарат да се махна от страната си! Аз си почиствам, аз съм толкова добър, а те наместо да гонят престъпниците, ме гонят мен! Не, аз не отстъпвам от конституционното си право на свободно придвижване!“ (и респективно – закотвяне където ми е кеф – но това вече не го казват пред микрофоните).

 

Авантаджиите с палатки са беда не само за населените места, не само за самите плажове, гори и места, които произволно са избрали. Те са в ущърб на националния имидж, те са доказателство за правителствена немощ в създаването на правила, свързани с опазването на околната среда като цяло.

От една страна неизвестни хора могат да нахлуват в страната, да се настаняват където намерят за добре и да правят каквото си искат, защото нито един регламент не може да ги спре, а от друга – критичната инфраструктура на държавата е застрашена от самоволните действия на какви ли не хора, които решават да използват националните пътища за сметище или за безплатен покрив над свое бизнес начинание. 

Стигна се до абсурдната ситуация, когато в началото на август т.г. на Яворовите скали в Поморие, поредните пришълци си спретват катун, разполагат се директно върху камъните, правят си огнище, опъват си палатка. Този път дори не се стига до намеса на властите, защото поморийци застават пред украинските туристи и заявяват, че няма да им останат не само палатка и вещи, но и автомобил, ако не изчезнат светкавично, по възможност и от града. Гневът на местните бил толкова явен, че колата с кемпера и всички извадени принадлежности се изпарили за около 15 минути. 

 

В държава с реално екологично движение, нито едно от тези неща не би могло да се случи.

На първо място, именно еколозите трябва да са радетели за създаването не само на точни критерии къде, кога, как и от кого може да се ползват природните зони, но и да настояват за заплащане, което да гарантира нивото на поддръжка. На второ място, еколозите би трябвало да са безмилостни към всяко незаконно сметище, към всеки опит животът на хората да бъде застрашен чрез токсично замърсяване. 

Трагичното състояние на Витоша се дължи на системното, целенасочено и неотстъпно противоборство с всеки проект, който да позволи на столичани да пътуват с модерни лифтове. Технологичният процес на подмяната на сегашните напълно амортизирани и опасни за здравето и живота лифтове с нови, изисква строителна дейност. Няма как върху същите стълбове да бъдат поставени само нови седалки – нужни са нови механизми и нови опори. Затова софиянци са лишени от удоволствието да качват в планината с хубави лифтове – "зелените" не разрешават това да се случи. 

Този тип активност е отлична политика: докато се намират няколко платени организатори, които да ангажират няколко невежи последователи да крещят и да блокират кръстовища, псевдоеколозите могат да се разгърнат в същинската си роля: да разпределят милиони, свързани с проследяването живота на гъгрици, гъсеници, гугутки, патки, паяци и всевъзможни видове от света на флората и фауната, някои от които дори не са видими с просто око. 

И докато всички дейности, които имитират истинска загриженост, са основното, което се случва, докато министърът на туризма Николина Ангелкова не изрича публично думите „Готова наредба за къмпингуването“, Орлов мост ще си стои отворен за движение, румънците ще покафеняват безплатно пейзажа по нашите плажове, софиянци няма да ползват модерен и сигурен лифт и клоаката от зеленовредие ще става все по-смрадлива.  

***
Автор: Стефан Джендов

Източник: Glasove.com

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.