Актуално
Шведският канал TV4 шокира зрителите си със сериозна дискусия относно консумацията на човешко месо в името на опазването на природата.
Шведска телевизия шокира с дискусия за канибализма в името на климата

Лентата | 06/09/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Според професора по маркетинг Магнус Сьодерлунд, въпросът за консумацията на човешко месо е важен и трябва да се постави , когато става дума за климата и опазването на природата.

Шведският канал TV4 шокира зрителите си със сериозна дискусия относно консумацията на човешко месо в името на опазването на природата.

В излъчването от стокхолмския панаир „Гастро Норд“, обявен за „най-значимото гастрономическо събитие в Европа “,  Магнус Сьодерлунд, професор по маркетинг в стокхолмското училище по икономика, проведе семинар относно възможността за консумация на човешка плът.
На въпроса на домакина какво ни кара да се гнусим инстинктивно от мисълта да ядем себеподобни, Сьодерлунд, експерт по поведение на потребителя, спокойно отвърна: “На първо място, човекът, който ще бъде изяден, трябва да е мъртъв.”

Той подчерта, че има много табута сред масовото население в западния свят, които затрудняват „играчите“ , които искат да навлязат в индустрията с човешко месо.
Стигнал е до заключението, че хората като цяло трудно понасят чуждата смърт, което го удивява, тъй като „хората са се убивали един друг безброй пъти във времето”.

Освен това, изследователят подчерта, че съществуват много табута, свързани с оскверняването на трупове.
Третият фактор, който допълнително затруднява ентусиастите да се утвърдят в месната индустрия, е, че масата е склонна да се придържа към това, с което е свикнала.
“Масата е консервативна, когато става дума за консумация на неща, с които не е свикнала.”, казва Сьодерлунд.

В заключение, той подчерта важността от разискване на въпроса в името на околната среда.

“Ако сме решени да не оставим „необърнат камък“  в името на опазването на климата,  е важно да повдигнем и този въпрос.”, заключи професорът

 

Въпреки, че са известни със страстта си към каузата за опазването на природата , шведите решиха, че тези изказвания са прекалени:

 “Глупави консервативни хора, които отказват да се себеизяждат, за да спасят планетата!” журналистът Матиас Албинсон коментира саркастично в Twitter.

“Това излъчване беше най-дебилното нещо, което съм виждал по телевизията!“ добави друг потребител.

„Ясно е. Него ще изядем пръв.“ – гласи едно предложение.

“Какво образование има този жалък професор канибал? В най-голямата дупка в Нова Гвинея ли е завършил? Просто ни дразни или очевидно преследва известността?” бе изказването на друг.

“Ами ако и в момента консумираме човешко месо? Какво знаем за европейската месна индустрия изобщо?” пита потребител.

“Храната на бъдещето: червеи, скакалци или човешко месо?” - брошура, издадена преди излъчването на предаването, задава на читателите си следните въпроси:

“Прекалено ли сме егоистични, за да живеем природосъобразно?” и “Канибализмът ли е решението на бъдещите ни проблеми с храната?”.

***

Източник: sputniknews.com
Превод: Гергана Дитц  Други статии от този авторКоментари