Българите са първи на Балканите и шести в света по употреба на алкохол

Българите са първи на Балканите и шести в света по употреба на алкохол
07-09-2019г.
18
Лентата
Българите са първи на Балканите и шести в света по употреба на алкохол на глава от населението. Изпиваме средно по 12,3 литра алкохол годишно, сочи международно проучване. Според резултатите, средното количество на изпития твърд алкохол в България е 5,3 литра.
 
Според проучването естонците пият най-много - 14,3 литра, а след тях с половин литър по-малко са чехите. След това са германците и австрийците с 13 литра годишно.

Алкохолът в България е бил най-евтиният в Европейския съюз през 2018 г., показват данни на Евростат, разпространени в петък. В тях са включени спиртните напитки, виното и бирата. Равнището на цените в Румъния е същото като у нас, а след това Унгария и Чехия. Ако средното равнище на цените на алкохола в ЕС е 100, у нас цената е 74 единици. На другия край в тази класация е Финландия, където индексът на алкохолните цени е 182, следвана от Ирландия, където е 177.

Според данните на Евростат, цитирани от "24 часа", българите харчат 1,7% от общите си разходи за пиене. Това са приблизително 1,2 млрд. лв., или близо 400 лв. на домакинство. Харчим с 0,1% повече от средното за Европейския съюз.

Най-много средства за алкохол заделят в Естония, Латвия и Литва. Най-малко пък харчат испанците - под 1% от разходите.

Според Националния статистически институт близо 15% от българите пият всеки ден или няколко пъти през седмицата, а пиещите веднъж в месеца са 30%. Всеки трети българин пък посочва, че не употребява алкохол.

Статистика на Световната здравна организация показва, че българите пият най-много на Балканите. След нас са румънците със средно 10 л на човек, сърбите и македонците с 9 л, гърците - със 7 л, а турците пият най-малко - едва 2 л.

Наблюдава се тенденция при намаляване на възрастта при децата, които употребяват алкохол. Често подрастващите опитват спиртни напитки още на 13 години, но предпочитано питие за тях е бирата. Това се отнася за младежите не само в България, но и в цял свят.

Употребата на лек алкохол нараства у нас през последните години. За изминалото десетилетие българинът е увеличил консумацията на бира със 7,5 литра. През 2008 г. сме изпивали по 16,1 литра годишно, а през 2018 г. те нарастват до 23,6 литра. Въпреки това производството на пиво от малц за страната ни е намаляло през последните 10 години от 553 000 литра на 499 000 литра.

Източник: Дир. бг

{BANNER_ID-4}

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.