Новата Еврокомисия: успехи за Гърция и Макрон, понижение за България

Новата Еврокомисия: успехи за Гърция и Макрон, понижение за България
10-09-2019г.
35
Гост-автор

Равен брой мъже и жени; изненадващо висока позиция за Гърция, чийто еврокомисар доскоро беше говорител; повишени отговорности за всички досегашни еврокомисари освен за Мария Габриел.

Така ще изглежда новата Еврокомисия, чийто състав и ресори номинирата ѝ за председател Урсула фон дер Лайен обяви преди минути в Брюксел.

Ресорът на българката Мария Габриел е "Иновации и младеж", повече за него четете тук.

Тя е една от няколкото еврокомисари, които са номинирани за втори мандат. За разлика от нея обаче почти всички останали получават и длъжността "изпълнителен зам.-председател", която обхваща по-широки ресори във важни за Европа аспекти. Изключение правят само австриецът Йоханес Хан, който ще отговаря за бюджета, и ирландецът Фил Хоган, който досега бе еврокомисар по селското стопанство. Сега той ще отговаря за международната търговия - пост, който ще бъде изключително важен в контекста на преговорите за Брекзит, където границата между Ирландия и Великобритания е основният проблем.

Новост е, че двамата заместници на Фон дер Лайен стават изпълнителни зам.-председатели и получават пост на европейски комисар. Франс Тимерманс ще ръководи климатичните политики и т.нар. Европейска зелена сделка и ще координира няколко от останалите еврокомисари. Маргрете Вестагер ще е комисар за конкуренцията, също един от ключовите постове в Брюксел, който тя заемаше и досега в комисията "Юнкер".

Ресорът на Вестагер, както е и предоставянето на французин на позицията комисар за промишлеността, отбраната и космическата индустрия, се възприемат като пореден успех на френския президент Еманюел Макрон.

Екипът на Фон дер Лайен успя да постигне нещо не особено лесно - да опази до последно достъпа до окончателния списък с разпределението на ресорите от изтичане в медии и социални мрежи. Преди днешното представяне той бе разписан от Европейския съвет, протоколно действие, но то също така означава, че по-широк кръг хора са имали достъп до него и въпреки това нищо не стигна до хилядите журналисти, акредитирани в Брюксел.

Маргаритис Схинас прави огромен скок в кариерата си, защото от говорител на Европейската комисия сега става зам.-председател. Никога досега Гърция не е имала представител на толкова висок пост в комисията. Постът му се нарича "За защита на нашия начин на живот", но фактически покрива проблеми като миграция, сигурност, заетост и образование, обясни самият Схинас в първата си реакция.

Целият списък

С болд са отбелязани зам.-председателите на комисията.

Австрия: Йоханес Хан - бюджет и администрация. Бившият еврокомисар по разширяването ще се отчита пряко пред председателя на комисията Урсула фон дер Лайен.

Белгия: Дидие Рейндерс - правосъдие (включително по въпросите за върховенството на закона).

България: Мария Габриел - иновации и младеж. Повече за нейния ресор четете тук.

Хърватия: Дубравка Шуица - зам.-председател по въпросите на демокрацията и демографските въпроси.

Кипър: Стела Кириaкидес - здравеопазване.

Чешка република: Вера Йоурова - зам.-председател по ценностите и прозрачността.

Дания: Маргрете Вестагер - изпълнителен зам.-председател по Европа в цифровата епоха. Тяще координира цялата програма за подготвеност на Европа за цифровата ера и ще бъде комисар по въпросите на конкуренцията с подкрепата на Генерална дирекция "Конкуренция".

Естония: Кадри Симсон - енергетика.

Финландия: Юта Урпилайнен - международни партньорства.

Франция: Силви Гулар - вътрешен пазар; промишлена политика и единен цифров пазар, както и новосъздадения Генерален директорат по индустрия в областта на отбраната и Космоса.

Гърция: Маргаритис Схинас - зам.-председател по съхраняване на европейския начин на живот.

Унгария: Ласло Трочани - политика на съседство и разширяване.

Ирландия: Фил Хоган - търговия.

Италия: Паоло Джентилони - икономика.

Латвия: Валдис Домбровскис - изпълнителен зам.-председател по икономиката в интерес на хората и ще бъде комисар, отговарящ за финансовите услуги, със съдействието на Генерална дирекция "Финансова стабилност, финансови услуги и съюз на капиталовите пазари".

Литва: Виргиниюс Синкявичюс - 28-годишният мъж ще отговаря за околната среда и океаните.

Люксембург: Никола Шмит - работни места.

Малта: Хелена Дали - равнопоставеност.

Нидерландия: Франс Тимерманс - изпълнителен зам.-председател за Европейския зелен пакт и ще отговаря и за политиката за борба с изменението на климата със съдействието на Генерална дирекция "Действия по климата".

Полша: Януш Войчеховски - селско стопанство.

Португалия: Елиза Ферейра - сближаване и реформи.

Румъния: Рована Плумб - транспорт.

Словакия: Марош Шефчович - зам.-председател по междуинституционалните отношения и перспективи.

Словения: Янез Ленарчич - управление при кризи.

Швеция : Илва Йохансон - вътрешни работи.

Испания : Жозеп Борел беше назначен за върховен представител на съюза по въпросите на външните работи и политиката на сигурност от Европейския съвет.

Какво следва

Трудното тепърва предстои за кандидатите за комисари - тричасовите изслушвания пред ресорните комисии на Европейския парламент в следващите седмици. Според правилата на ЕП за одобряване е нужно мнозинство от две трети сред координаторите на политическите парламентарни група във всяка комисия. Иначе казано, еврокомисар се става по-трудно, отколкото председател на Европейската комисия, защото Урсула фон дер Лайен бе одобрена през юли с по-нисък праг за подкрепа.

Ако кандидатът не събере две трети от гласовете на членовете на комисиите, от него или нея се искат допълнителни писмени отговори или още едно явяване пред европейските депутати за час и половина. Ако и след това няма събрана подкрепа от поне две трети, технически е възможно одобрението да половината от всички членове на комисията в парламента.

***

Източник: dnevnik.bg

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.