На първия учебен ден: Истината за ученето.

На първия учебен ден: Истината за ученето.
16-09-2019г.
22
Гост-автор

Автор: Димитър Георгиев Бико

И коментар за 15 (16) Септември:

1. Никой нищо няма да научи, ако мисли, че му е задължение, защото това, което научите е за вас - не за родителите ви, не за учителите ви, не за друг - за вас.

2. С построени 5 училища на година - образованието у нас е лукс, вие имате този лукс - използвайте го, защото скоро може да го няма както се движим.

3. Ако някой ви каже, че не използва знанията си в училище - вероятно е магазинер (нищо лично, но тази професия не изисква дори смятане - все пак са ми смятали 2лв-1лв с калкулатор, за да ми върнат левче). Вие изберете дали искате да бъдете толкова лесно заменяеми и що за кариера ще имате. Лично аз всеки ден използвам наученото в училище за изключително абстрактната си професия и дори започнах да си припомням математиката в дълбочина.

4. Болшинството хлапета си гледат кефа и отлагат до безкрай образователните си перспективи. Има винаги 2-3 хлапета, които не го правят - ще ги видите къде са след 10 години, спрямо тези, които пазят кръчмите да не затворят, без да са се напили и надрусали в тях.

5. Последователността в училище е като последователността в професията. Едни хора скачат от работа на работа и сменят по 3 различни в годината, а други градят кариера с години. Първите все не им стигат парите, на вторите не им стигат парите първите 2 години, после са останали от малкото, които не са си сменили работата и кариерното им развитие експлодира нагоре.

6. Учителите не са звероукротители. Ако детето ви е възпитано така - проблемът не е в 5-те часа, които прекарва в училище, а в 19-те, които прекарва вкъщи.

7. Родителите не са касички, за да си пробутвате схемите с учебници, помагала, екскурзии, такси за всичко. Образованието по закон е безплатно. Съобразете се с това, вместо да търсите начин да вземете задължителни пари от безплатно нещо.

8. Пожелавам на учениците не оценки (аз бях третия най-слаб ученик в класа си в цифрово изражение, въпреки, че съм отличник), а знания. Оценките ще си купите в OLX с фалшивите дипломи или с една камара бутафорни сертификати, но знанията не можете да ги налеете в главата си с кофа. Умението да боравите с голям обем данни за кратко време и да създавате невронни връзки, между наглед несвързани неща и да разсъждавате за тях от алтернативен ракурс е това, което прави един човек интелигентен.
Аз, беден интелигентен (но и рационален) човек не познавам.

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.