Опит за подмяната на Христос...

Опит за подмяната на Христос...
17-09-2019г.
87
Лентата

Автор: Ирини Зикидис


Дълъг, скучен статус с хаотични размисли на тема християнство. Моля, не четете, аз самата съм объркана.

Чета едно интервю с католическия епископ Шнайдер за разкола в католическата църква. Папа Франциск отдавна си е навлякъл гнева на голяма част от католическия клир, но в случая става дума за подписания в Абу Даби от него и висши ислямски духовници документ, озаглавен „за братство между хората за световен мир и съвместно съжителстване“.

Коментарът на епископа: „документът от Абу Даби прилича на красиво декорирана торта с отровни съставки, които ще навредят на организма и ще отслабят имунната му система.... а църковните деятели предават Исус Христос като единствен спасител на човечеството”.

Всъщност основният проблем е компромисът, който християнската религия е притисната да направи с личността на Исус. Интересното е, че тази битка тече не отскоро, а последните поне 300 години.
Ортодоксалната християнска традиция представя Исус не просто като чист и мъдър човек, а като божи син, единосъщен с Бога, въплъщение на самия създател, умрял на кръста, изкупувайки нашите грехове.
Прогресистите от различните епохи пък, са започнали с тъпнарската идея да забранят християнството (якобинците и болшевиките), а към днешна дата са стигнали до далеч по-софистицираната идея да бъде подменен самият Христос. Защото, според прогресистите, няма нужда от наместник на бога. Бог сам по себе си им е достатъчен.
Всъщност и масонството и розенкройцерството и мистичният юдаизъм и кабалата поддържат, че място за посредник на бога няма, а Исус е бил нещо средно между безобидно хипи, ловък фокусник или обикновен измамник.

В последните години тече една невидима за широката публика борба за преосмисляне и предефиниране на основите на западната цивилизация, изградена върху християнството. 
Не става дума само за борба срещу християнската църква като институция, а за съзнателен стремеж да бъдат унищожени основите на християнската доктрина, касаеща личността на самия Исус. И тази борба пронизва литературата, изкуството, философията и културата като цяло, т.е. протича епична битка за дълбоките светогледни смисли, които формират нашия светоглед. А това на пръв поглед абстрактно пространство е не по-малко важно от всякакви модерни философски обяснения от типа на марксовите бази и надстройки.
Дори не говоря за различните модерни интерпретации, предложени от различни окултно-философски школи (примерно Блаватска или семейство Рьорих) или за някакви обикновени тъпаци, представящи Исус като Че Гевара.
Говоря за всякакви изследвания или бест-селъри, според които Исус бил всъщност будистки монах; или пък бил женен за Мария Магдалена, имал деца от нея, а потомците му са живи и до днес; или пък бил обикновен равин, който проповядвал традиционни неща в рамките на юдаизма. Бил добър, много добър човек, разбира се, но само толкова. Не и наместник на Бога. И точно в това обвиняват сегашния папа – че бавно и внимателно, стъпка по стъпка, отдалечава католиците от този Исус.
И се оказва, че единствените, които към този момент не са предали християнството, са православните.

Аз, като човек с искрено желание и съмнителна способност да вярвам, само отчитам процесите. И пиша тъпи статуси.

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.