БОРБАТА НА ГРЕТА

БОРБАТА НА ГРЕТА
21-09-2019г.
52
Мартин Карбовски

Светът е в ръцете на едно шведско момиче. За една година тя стана новият Исус. Исус Климатократор. Или новият Ленин, ръководител на Великата Онтологична Затоплистка Революция (ВОЗР).
Става дума за не-парменидова онтология. А за елекронна онтология.
В компютърните науки онтология се нарича представянето на света в системата. Предтавлява широко практикуван подход - да се моделира света според целите на приложението. Така резултатът е по-малка (лесна за създаване) и прицелена (лесна за използване) база данни.
Грета е приложение. Създадено според целите.
 
Българите са аутисти на тема климат. Чакат някой друг да създаде и да реши проблема с климата. И това е правилно - ние осъзнаваме, че няма алгоритъм, по който да се изчисли колко е застрашен климатът. А и не искаме някой да наруши нашата традиция да се хвърлят боклуци в реката.
Реката ги носи някъде, но там не “нашто”.
 
Само че борбата на Грета ще се отрази на живота ни директно, в онтологичен план, ако щете битийно. И това няма да е луксозна промяна.
Помислете какво иска Грета. Тя иска нов климатичен социализъм. Ефектът от нея ще е направо комунистически - бутилките от бирата ще се връщат в магазина. Краят на великата капиталистическа идея за алуминиевата кутийка, кен. Което, между другото е хем правилно, хем прекрасно.
 
Свършва ерата на повсеместния леген. Легенът тук е прост символ. Става дума за нефтен продукт от Арабия, екструдиран в Китай, пренесен с китайско карго от Шанхай до всяка точка на света - Тимбукту и Тутракан. Каспичан и Кайро. Долно Уйно и Горна Волта. Навсякъде има един такъв условен леген, продукт на прогреса. Той е толкова евтин, че дори най-бедните могат да го загубят и да си купят нов. Шанхай бълва продукт, който струва 0,000003 цента, но оборотите са за милиарди - именно поради културата на еднократното ползване. Но за природата този леген излиза скъп. Това Грета иска да платите.
Данък природа.
 
Само да отбележа климатичния оксиморон - вчера на петъчния марш се събраха хора именно там, където ползват най-много пластмаса, от клечки за уши до вибратори за неясни извращения. В Африка и Азия нямаше марш /освен Пакистан и невероятно - Афганистан/.
 
Но какво философстваме - попитайте се как ще започне всичко това? Ще започне със забрана на пластмасата. Което е прекрасно. Като комунизъм е прекрасно. Но ще прерасне в следната съществуваща и днес, видяна от мен картинка:
 
Тя е на познато холандско еко-семейство без деца. Защо нямат деца ли? Защото смятат категорично, че планетата се пренаселва. Мъжът и жената си делят режийните разходи 50/50. Никой не издържа никого. Всеки си харчи сам заплатата. Не ползват тоалетна хартия и кухненска такава, нямат пластмасови чаши. Пестят вода - имат лимити на къпане и не пускат водата при малка нужда. Не ползват и дезодоранти, купуват само био храна и вода в стъклени бутилки. Не пушат. Не пият алкохол, не ядат месо. Саботират или ограничават фармацевтиката и туризма си. Техен враг е спринцовката за еднократно ползване, борят се за забраната й. Карат колелета, носят стари дрехи, кърпят чорапи и вярват, че слънчевата  батерия е безплатна енергия, докато спорят откъде се набавя кадмий за нея.
 
Те живеят като възпитани клошари, пестят дори от люспите на сапуна - събират ги. Правят това не от бедност (доходът им заедно е месечно почти 10 000 евро). Те правят това заради новата си религия. Заради новия колхоз, комунизъм, кибуц или както ви е близко да го наречете. Те се грижат за климата.

Но реално от наша гледна точка те се връщат на нива на потреблението от 1970 година по време на управлението на Брежнев. По какво ще познаете? Семейството холандци си приговят част от храната сами - компот, кисело зеле, градинка в двора. Точно като баба ви, по времето на Брежнев.
 
Баба ви оцеля с този компот. Грета иска сега от вас да направите същото, за да оцелее природата. Примерно - бурканите се пазят, номерират и мият за дългогодишно използване. Капачките се ползват поне два пъти.
 
Непознато ли ви е? Такова беше времето. И ще се върне.
Грета марширува за това. Стъпките й отекват по планетата.
Идеите й са прекрасно нещо. Същото се мислеше по света и за идеите на Ленин през 1924 година.
Просто, защото човечеството обича не климата си, то обича справедливите идеи. Като комунизма, казах ви.
 

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.