Комисията е наясно с увеличаването на мигрантите към България и Гърция

Комисията е наясно с увеличаването на мигрантите към България и Гърция
26-09-2019г.
13
Лентата

Българският премиер Бойко Борисов предупреди наскоро за значително увеличение на незаконните преминавания на границата. Борисов каза на 20 септември, че 440 мигранти са били задържани след преминаване през турската граница същия ден до 11,00 часа.

Подобна е ситуацията и в Гърция. Медиите в страната съобщават, че само за два дни повече от 750 бежанци и мигранти са били спасени от морето от бреговата охрана или са успели да достигнат гръцкия бряг със собствени усилия.

В предишни изявления Борисов е казвал, че благодарение на споразумението между ЕС и Турция от 18 март 2016 г. България се радва на „нулева миграция“. Българският премиер се е изявявал и като защитник на турския президент Реджеп Тайип Ердоган, включително като организира среща на върха ЕС-Турция по време на българското председателство на Съвета на ЕС през март 2018 г.

Съгласно това споразумение, ЕС изплати на Турция първия транш от 3 милиарда евро, за да приема обратно мигрантите, преминаващи от турска територия към гръцките острови. Вторият транш от 3 милиарда евро беше освободен по-късно. ЕС настоява, че това е плащане на откуп, а не помощ за Турция, за да се справи със сирийските бежанци.

В момента Турция е дом на повече от 3,6 милиона сирийски бежанци. Ердоган твърди, че страната е похарчила 40 милиарда долара за тях и обвинява Запада, че не е предоставил достатъчно помощ.

Турско изнудване

Президентът Ердоган неведнъж е казвал, че ще наводни Европа с мигранти, защото парите от европейската помощ не идват.

„Може да сме принудени да направим това (да отворим вратите за мигрантите), за да получим това (международна подкрепа)“, каза той на 5 септември. ЕС обяви, че обещанието е изпълнено и парите са изплатени.

Изглежда обаче, че Борисов подкрепя разказа на Ердоган. В реч пред Народното събрание той каза, че спирането на плащанията на ЕС към Турция увеличава миграционния натиск върху България, въпреки че, по думите му, Гърция е по-засегната.

„Очевидно вниманието е съсредоточено върху Италия и много малко внимание се отделя на България и Гърция“, добавя той.

Вътрешните министри от пет страни от ЕС направиха жест към новото италианско правителство тази седмица, като се съгласиха да преразпределят мигранти, спасени в централната част на Средиземно море от италианските власти.

Попитан от EURACTIV дали изпълнителната власт на ЕС е запозната с увеличения брой мигранти, пристигащи в България и Гърция, говорителят на Комисията Наташа Берто каза:

„Ние знаем за увеличаване на пристигащите в Гърция и България. Трябва обаче да се каже, че тези числа (на пристигащите мигранти) са много по-малки от тези преди сключването на споразумението между ЕС и Турция “, отговаря Берто.

Тя добави, че еврокомисарят по въпросите на миграцията Димитрис Аврамопулос е в контакт с гръцките и българските власти, за да види каква помощ е необходима за справянето с увеличения брой мигранти.

Успоредно с това Берто каза, че Аврамопулос е в контакт и с турските власти, както и че е потвърдил ангажимента на ЕС към изпълнението на споразумението между ЕС и Турция във всичките му аспекти, включително към фонда за сирийските бежанци в Турция.

Попитана за разногласието между Брюксел и Анкара относно данните за изплатените пари, Берто каза, че са отпуснати 5,6 милиарда евро от общата договорена сума от 6 милиарда евро.

Част от парите обаче са отпуснати за дългосрочни програми, чието изпълнение може да продължи две или повече години, което обяснява разминаването между твърденията на властите в ЕС и Ердоган. Берто изясни също така, че всяка евентуална дискусия относно бъдещите плащания към Турция ще бъде отговорност на новата комисия, която трябва да встъпи в длъжност на 1 ноември.

 Източник: euroactiv.bg

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.