Последният истински самурай

Последният истински самурай
29-09-2019г.
142
Гост-автор

Автор: Мариела Нордел, Фейсбук

На тази дата преди 45г. последният истински самурай предава оръжието си!

Човекът на снимката се казва Хиро Онода.
В края на Втората световна война, едва 22 годишен, японското командване го изпраща на остров Лубенг (Филипините) с мисия да организира партизански отряд и в случай, че американците превземат острова, да ги тероризира в тил.
Всичко точно, само че малко след като американците окупират острова и малко преди Хиро да започне да ги тероризира, Япония капитулира и войната свършва.
Янките започват да хвърлят от самолети листовки с новината, но Хиро Онода, заедно с още трима от неговите подчинени отказват да повярват, останалите от четата им всичко на всичко 198 човека се предават.
Хиро започва съвестно да изпълнява мисията си атакува все още намиращите се на острова американци, пали складове, ниви, взривява мостове. Япония изпраща експедиция да го търси, но без успех, местните филипинци оставяли японски вестници, храна и провизии из острова с бележки, че войната е свършила да излезе и никой нищо няма да му направи, но и те без успех.
Минали 10 години, а нашият човек не спирал да партизанства, американци на острова вече нямало, но за сметка на това се появила филипинска армия и полиция, с които той разбира се започнал да воюва. В престрелките с тях паднали убити другарите на Онода, но той продължил сам. И така минали 30 години, да - 30 години след края на войната Хиро стоял сам в джунглата и продължавал да държи фронта. През това време японското правителство организирало над 40 експедиции да го търсят, включително семейството му участвало в 5 от тях, като майка му обикаляла острова и викайки по високоговорител, го умолявала да излезе, но всичко без успех.

Филипинската армия няколко пъти изпращала по над 3 хил. въоръжени мъже да го изкарат от джунглата жив или мъртъв.
Така през 1974г. млад японски хипар на име Сузуки решил и той да си пробва късмета. Скитал сам из острова 2 седмици, но от Онода нямало и следа, докато една сутрин, Сузуки се събудил с опрян в гърлото самурайски меч.
След дълги разговори, Онода заявил, че единствения шанс да свали оръжие и да се предаде е ако командващия му офицер му нареди т.е. същия тоя, който го е пратил на острова преди 30г.
Речено сторено, Сузуки домъкнал на острова офицера, който вече бил на 83г.(добре,че са дълголетници японците) той издал заповед и след официална военна церемония, последния самурай предал оръжието си...
В Япония бил посрещнат като национален герой и възнаграден със сериозна сума, но на Хиро не му харесвала новата Япония, дарил половината от сумата на управата на Лубенг, а с останалата част купил ранчо в Бразилия и основал школа за оцеляване в екстремни условия. Умира през 2014г.
Много пъти съм мислил дали това, което е направил е било подвиг, глупост, пропилян живот или просто съдба... В книгата си на последната страница и той размишлява по този въпрос и завършва с: 30 години бях напълно свободен и имах собствена територия! БАНЗАЙ!

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.