Айсберг, пет пъти по-голям от Малта се отчупи от Антарктида

Айсберг, пет пъти по-голям от Малта се отчупи от Антарктида
03-10-2019г.
49
Лентата

Отчупването на айсберга D28 бе заснето от Програмата за наблюдение на Земята на Европейския съюз.

Известен като "Loose Tooth", (клатещият се зъб) този айсберг е с дебелина 209 метра и съдържа 347 милиарда тона лед. Учените не свързват „отцепването” му с промените в климата, но имат опасения относно корабите, които могат да се изпречат на пътя му.

 Въпреки че някои могат да посочат изменението на климата като причина за събитието, Скрипс и екипът казват, че двете неща нямат нищо общо.

Учените казват, че това е естествено явление и така „ледените потоци поддържат равновесие, балансирайки количеството сняг нагоре по течението“, според Би Би Си Нюз.

 Амери е третият по големина шелфов ледник в Антарктида и се простира във вътрешността на заливите Придц и Маккензей - и двете се захранват в Индийския океан.

„Отделянето“ или откъсването на масивен айсберг от ледника „Амери“ не се бе случвало от началото на 60-те години на миналия век – тогава се откъснал къс лед, който е бил с площ 8 997  квадратни километра, според Би Би Си Нюз.

 D28 е с размер 1 634 квадратни километра – малко по-малък е от шотландския остров Скай, но въпреки това представлява опасност за корабите, пътуващи по неговия път.

Учените обаче очакваха „клатещият се зъб“ да се откъсне.

Професор Хелън Фрикър от института за океанография на Скрипс беше предсказала това събитие още през 2002 г. - предполагайки, че то ще се се случи някъде между 2010 и 2015 година.

"Това е кътник в сравнение с бебешки зъб", казва професор Фрикър пред Би Би Си Нюз.

„Развълнуван съм да видя това събитие след всички тези години. Знаехме, че това ще се случи в крайна сметка, но само, за да ни държи в напрежение, не се случи точно там, където го очаквахме.

Въпреки че някои могат да посочат измяната на климата като причина за събитието, от  екипът казват, че това събитие не е свързано с глобалното затопляне. Учените твърдят, че това е естествено събитие и по този начин „ледените потоци поддържат равновесие, балансирайки нивата на снега нагоре по течението“

„Отцепване“ или откъсване на масивен айсберг от ледника Амери не се е случвало от началото на 60-те години

„Има повод за притеснение в Антарктика, но все още няма причина за тревога относно този шелфов ледник“, добави проф. Фрикер.

От австралийската антарктическа дивизия обаче ще наблюдават отблизо Амери, за да са в течение какво се случва.

Възможно е обаче напрежение от тежестта в предната част на D28 да повлияе на това как се напуква айсберга и на неговата стабилност.

Наименованието „D28“ произлиза от класификационна система и буквите се приписват на айсберги в зависимост от местоположението им.

Квадрантът D покрива дължините от 90 градуса на изток до нула градуса, основният меридиан.

D28 е джудже, отчупило се от огромния A68, който се откъсна от ледената шелфа на Larsen C през 2017 година.

В момента той обхваща площ, три пъти по-голяма отколкото преди.

Близките течения и ветровете ще носят D28 на запад. Вероятно ще са необходими няколко години, за да се разпадне и разтопи напълно.

 

Източник : dailymail.co.uk

Превод : Гергана Дитц

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.