Устройство за почистване на океана – вече в действие

Устройство за почистване на океана – вече в действие
06-10-2019г.
147
Лентата

Огромно плаващо устройство, проектирано от холандски учени за почистване на сметището в Тихия океан, с размерите на остров,три пъти по-голям от Франция, успешно почисти пластмаса от открито море за първи път.

25-годишният Боян Слат, създател на проекта Ocean Cleanup, публикува в Туитър , че творението му с дължина 600 метра е уловило и задържало отломки от Голямото тихоокеанско сметище.

Наред със снимка на събрания боклук, който включва автомобилна гума, Слат написа : „Нашата система за почистване на океана най-накрая улавя пластмаса -  от еднотонни рибарски мрежи до миниатюрни чипове! Също така, на някой да му липсва гума? "

 Около 600 000 до 800 000 метрични тона риболовни съоръжения се изоставят или губят в морето всяка година. Още 8 милиона тона пластмасови отпадъци пък се стичат от плажовете.

 Океанските течения са довлачили огромна част от този детрит през половината път между Хаваите и Калифорния, където той се задържа във водовъртеж от течения. Там е най-голямото струпване на пластмаса в световните океани.

Огромната система за почистване е проектирана да събира не само изхвърлени риболовни мрежи и видими пластмасови предмети, а и микрочастици.

Пластмасовата преграда, плаваща на повърхността на морето е с три метра дълбочина, предназначена да хване част от 1,8 тона парчета пластмаса, без да нарушава качеството на морския живот под нея.

Устройството е снабдено с предаватели и сензори, така че да може да съобщава местоположението си чрез сателите на плавателен съд, който да събира купчините боклук на всеки няколко месеца.

Слат каза на пресконференция в Ротердам, че проблемът, който той се стреми да реши, е огромният разход, който би настъпил с използването на траулер(кораб, устроен за чистене от мини) за събиране на пластмаси.

Той каза: „Сега улавяме пластмаса… Въпреки, че започнахме акцията си преди седем години, това е първата година, в която сме подложени на изпитания във враждебната среда на открито море. Това ясно показва, че нашите цели са постижими и че началото на нашата мисия да освободим океана от пластмасовия боклук, който се натрупва от десетилетия, е вече в обозримото бъдеще.

„Сега имаме автономна система сред Голямото тихоокеанско сметище, която използва естествените сили на океана за пасивно улавяне и събиране на пластмаса ... Това ни дава достатъчно увереност, за да продължим този проект.“

Събраната досега пластмаса ще бъде изнесена на брега през декември за рециклиране. Проектът смята, че може да има първокласен пазар за изделия, които са направени с пластмаса, рециклирана от океана.

„Смятам, че след няколко години, когато разполагаме с пълен флот, ще бъде възможно да се покрият оперативните разходи по почистването чрез рециклиране на пластмасата“, каза Слат.

Сега планът е да се подобри фунционирането на устройството и то да стане по-издръжливо на океанските условия, за да може да задържа пластмасата поне една година или евентуално по-дълго, преди да е необходимо тя да се събере.

По време на предишния четиримесечен тест бонът се разпаднал и не успял да събере пластмаса. Оттогава са направени промени в дизайна, включително добавяне на „парашутна котва“, за да се забави движението на устройството му океана, което позволява по-бързо движещи се пластмасови отпадъци да се вливат в системата.

 Последното изпитание започнало през юни, когато системата била пусната в океана до Ванкувър. Проектът е стартиран през 2013 г. и неговият дизайн е претърпял няколко основни промени. Надяваме се окончателният дизайн да успее да почисти половината от отпадъците на Голямото тихоокеанско сметище.

Източник:theguardian.com

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.