Швеция изтрива древната история от учебниците

Швеция изтрива древната история от учебниците
07-10-2019г.
106
Лентата

 Няма вече Платон или Аристотел. Няма Рим. Няма повече да се изучава дори ерата на шведската велика сила в часовете по история в Швеция. Това е най-новото решение на шведската образователна комисия, което цели учениците да се съсредоточат върху Хитлер, Втората световна война и постмодерната епоха в края на 20 -ти век.

 През последните дни дискусиите в Швеция се фокусираха върху поредния опит на социалдемократите да направят шведския народ исторически неосведомен. Поради липса на време за учебни часове, от Министерството на образованието твърдят, че това, което се изучава по история трябва да бъде променено из основи.

Разбира се, въпросите, свързани с пола, климата и миграцията, са включени в новите предложени учебни програми на социалните науки.

 В горните класове, където учениците са на 13-15 години, вече няма да се изучава история, датираща по-назад от 1700 г. Всички уроци за демокрацията в Древна Гърция, всички уроци за Рим или Ерата на велика сила на Швеция (1611-1718), когато Швеция управлява страните около Балтийско море, ще бъдат заличени от учебниците по история.

 "Швеция ще бъде посрамена пред света"

"Това е ужасно и абсурдно!“ избухна професорът по история и автор, Дик Харисън, когато предложението беше представено пред обществеността тази седмица.

„Като историк съм по-наясно от останалите и съм длъжен да реагирам. Дори идеята, че древната история е маловажна за разбирането на настоящето е странна и абсурдна."

„Всичко, което ни заобикаля, е наследство от древните гърци“, заяви той и каза, че ако предложението стане реалност, „шведите ще бъдат посрамени пред целия свят“.

„Извинете, но това е толкова сбъркано, че ми е трудно дори да го повярвам. Естествено, очаквам предложението да бъде оттеглено" каза разстроеният професор.

Повече постмодернизъм

Преработените учебни планове са резултат от липсата на време за часове по история в шведските училища, твърди Училищното настоятелство. Учениците в горните класове трябва да се съсредоточат повече върху 19 -ти век, основно върху Холокоста, студената война и идеите, които са формирали Швеция през следвоенната ера. Това включва повишаване на осведомеността относно проблемите на пола, миграцията и расизма. Ще има, обаче , достатъчно време за изучаване на Западното робството и колониализма през 18 -ти век и по-нататък.

 Въпреки това, 100-те милиона убити от комунизма през 20 -ти век не са споменати като важен обект за изучаване в променените учебни планове. Нито унищожаването на книги на Мао и Китай по време на културната война.

Източник:voiceofeurope.com

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.