Актуално
Дахер Ламот: Сега те виждат, че са били използвани като геополитически инструмент, след като американците са на път да се изтеглят и да ги оставят на произвола на съдбата, или по-точно - в ръцете на Ердоган. не ми казвайте, че не си го заслужават.
Дахер Ламот за кюрдите: Не ми казвайте, че не си го заслужават

Гост-автор | 09/10/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Дахер Ламот, Фейсбук

Да хвърля малко историческа светлина върху "кюрдския въпрос" в Сирия.

До 1925-а година кюрди в Сирия почти не е имало, те са били едва 2% от населението. През 1925-а обаче кюрдски племена се разбунтуват срещу Кемал Ататюрк, въстанието е оглавено от кюрдския лидер Саид Пиран ).

В него са участвали кюрдски племенни милиции, които основно са били използвани да тероризират и избиват арменци и асирийци (християни общо взето). В този бунт се включват и други елементи, които не са били доволни от премахването на ислямската система от Ататюрк и налагането на светска такава. Всички те искали да се възстанови тази Ислямска халифатска система. Кюрдите, освен халифатската система, са искали да си възстановят и автономията, която имали по време на Османската империя, тъй като Ататюрк им наложил ограничения спрямо езика, териториите, а името Кюрдистан изченало от тогавашните карти.

Въстанието било потушено и Ататюрк погнал кюрдите, самият Саид Пирин бил обесен публично. Над 300 хиляди кюрди избягали в Сирия и били приети (даже от християните, които са били избивани от кюрдски милиции само няколко десетилетия преди това) най-вече в северната част на тогавашния френски мандат. Така процентът на кюрдите се покачил до 9-10%, който е и до днес. Затова и почти всички кюрди в Сирия имат корени в Турция.

Градовете, за които сега кюрдите претендират в Сирия, Камишли, Хасаки, Манбедж, Африн - всичките са с асирийски (сириански, християнски) корени, а кюрдите не са основали нито един град в Сирия. Така например името на град Африн е от сириански произход и означава почва/прах. Камишли е основан от асирийци, които били подгонени от град Нусайбин - намиращ се в непоседствена близост на днешната турска територия.

Подкрепяни от САЩ кюрдите нагло си въобразяваха, че могат да изземат част от Сирия и да основат Кюрдистан. За сметка на християните и арабите там, защото дори в момента кюрдите са малцинство в севроизточната им част. Като се има предвид кланетата, в които са участвали срещу арменци и сириани, не знам каква наглост се изисква, за да предявяват такива претенции.

Сега те виждат, че са били използвани като геополитически инструмент, след като американците са на път да се изтеглят и да ги оставят на произвола на съдбата, или по-точно - в ръцете на Ердоган. Не ми казвайте, че не си го заслужават.  Други статии от този авторКоментари