Актуално
Ирини Зикидис: "Ердоган започна операция с циничното име „Извор на мира” в Североизточна Сирия, удряйки над 200 обекта с десетки (засега) жертви. Операцията му бе посрещна с масово негодувание от една страна и шумно одобрение от друга. Любопитното е, че одобрението идва от „сирийската умерена опозиция”, а самият Абу Мохамад Ал Джолани, лидер на ал-Нусра (сирийския клон на ал кайда) публично обяви благодарността си към турския президент. "
Ирини Зикидис за операция "Извор на мира"

Гост-автор | 10/10/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

Ирини Зикидис, Фейсбук

 

Ердоган започна операция с циничното име „Извор на мира” в Североизточна Сирия, удряйки над 200 обекта с десетки (засега) жертви. Операцията му бе посрещна с масово негодувание от една страна и шумно одобрение от друга. Любопитното е, че одобрението идва от „сирийската умерена опозиция”, а самият Абу Мохамад Ал Джолани, лидер на ал-Нусра (сирийския клон на ал кайда) публично обяви благодарността си към турския президент. Представям си глупавото изражение на лицето на местните либерали, които сега седят и се чудят Ердоган добър ли е, или лош, щом тяхната любима „умерена опозиция” приветства ударите му.

 

Официално Ердоган заяви, че има намерение да засели по цялото протежение на турско-сирийската граница бежанците от бежанските лагери в Турция. Първият особено важен факт е, че по това протежение се намира кюрдското етническо землище, върху което Ердоган ще направи буферната си зона. Вторият особено важен факт е, че в бежанските лагери няма кюрди, а араби, асирийци и туркомани. Вкарвайки ги в тази зона заедно със собствените си джигити, за да я охраняват, Ердоган ще извърши етническо прочистване на кюрдските региони и цялостна демографска подмяна на населението. Реално, ще се повтори моделът на Африн. Когато прокистата на Ердоган завзеха Африн, най-западния кюрдски анклав, в началото на 2018, те изгониха всички кюрди, които живееха там, а те бяха 80% от населението. Сега Ердоган цели ново етническо прочистване пар ексаланс. Такава съдба очаква и всички останали кюрдски анклави, заради които и започва настоящата интервенция. Търси се дълбока демографска промяна, която, ако се случи, ще има непредсказуеми последствия. Кюрдите ще бъдат заменени с милиони араби и туркомани от бежанските лагери в Турция, които ще оформят своеобразен джихадистки защитен пояс по южната граница на Турция. Така че, играта на ердоган е не просто да се освободи от бежанците, защото са му бреме, играта му е да използва тези бежанци и брадатите си главорези, за да осъществи етническо прочистване и пълна демографска промяна в оригиналното кюрдско землище в Сирия. Крайната цел - да предотврати обединението на сирийски и турски кюрди, които искат самостоятелна държава. А кюрдите ще се наложи да бягат и да се изтеглят в териториите на юг. Тези територии, обаче, са с арабско и асирийско население, и това може да предизвика нова вълна от насилие, защото асирийците и арабите не ги искат там. От една страна, това може да предизвика нова голяма кюрдска бежанска вълна към европа, а от друга, ще принуди кюрдите да се преместят на територии вътре в самата Сирия, където ще се смесят с друго население. Само че сирийците са безкрайно обидени на кюрдите, заради неколкократните им предателства през годините. А кюрдите можеха да бъдат героите на тази война, можеха да бъдат спасителите на Сирия, ако си бяха сътрудничили със САА. Само дето сега ще бъдат запомнени с това, че по тяхна вина и заради тяхното предателство, Турция е отнела сирийски земи.

 

В цялата драма около турската инвазия има два много особени момента:
- назрява конфликт между политическото ръководство на SDF и обикновените кюрди, които искат асад максимално бързо да се намеси и да ги защити от Ердоган.
- цялата либерална гвардия започна да плюе по тръмп, че оставя кюрдите на Ердоган. Добре де, ама там, където Ердоган удря, освен американци, трябва да има и французи и британци. Аре – Тръмп е лош, ама къде са французите и британците, а?  Други статии от този авторКоментари