Ирански нефтен танкер е ударен от двe ракети

Ирански нефтен танкер е ударен от двe ракети
11-10-2019г.
68
Лентата

Ирански нефтен танкер бе ударен от две ракети край бреговете на Саудитска Арабия.Техеран заяви, че супертанкера, наречен Сабити, собственост на Националната иранска петролна компания, е бил ударен от две ракети на 96 мили от пристанището на Джеда около 5 часа сутрин в петък.  Експлозиите са повредили два от резервоарите на борда, което довело до изтичането на нефт в Червено Море.

"Експертите смятат, че това е терористична атака", каза източник пред иранската информационна агенция ISNA

Взривът се случва на фона на засиленото напрежение в Близкия изток, в което се наблюдават серия от атаки срещу танкери, принадлежащи на Саудитска Арабия и нейните съюзници. Експлозията в петък е първото нападение над ирански танкер.Това се случва след като саудитските петролни съоръжения бяха взривени с дрон и ракетна атака, за която Рияд обвиниха Иран. Саудитска Арабия обмисля военен отговор на удара, но засега не предприема никакви официални действия.

Иранският супертанкер Сабити (на снимката) бе ударен от две ракети на около 60 мили от пристанището на Саудитска Арабия в петък.

Националната иранска нефтена компания, която е собственик на кораба, заяви, че ракетите са повредили двата основни резервоара за съхранение на нефт, причинявайки теч в океана. Корабът продължава да плава след нападението, а данните, показващи местоположението му, сочат, че се е обърнал и се отправил към Персийския залив. Танкерът превозва 1 милион барела петрол и до петък не е предавал местоположението си в продължение на 57 дни. Иранските танкери често изключват проследяващите си устройства, за да избегнат санкциите на САЩ върху износа.

Иранските медии съобщиха, че взривовете са станали около 5 часа сутринта

Информационната агенция Nour, която е близо до Иранския революционен гвардейски корпус, заяви, че екипажът на Сабити е в безопасност са се справили с теча. Държавната национална иранска танкерна компания заяви, че противно на докладите, "Няма пожар на борда и корабът е напълно стабилен". Няма изявление от Саудитска Арабия за въпросното нападение.

 Лейтенант Пийт Пагано, говорител на 5-ия флот на ВМС на САЩ, който в момента е разположен близо до Иран, заяви, че властите там са „запознати с докладите за този инцидент“, но отказа да коментира допълнително.  Министерството на външните работи на Русия също заяви, че е рано да се посочва виновник за нападението. Преди петък предавателят на местоположение не бил включван цели 57 дни, докато корабът бил на пристанището на Бандар Абас, но изведнъж започнал да излъчва местоположението си, малко след съобщенията за взривовете. Данните показват, че танкерът е натоварен с 1 милион барела нефт и сега се насочва обратно към Персийския залив с дестинация Ларак, остров в Хормузския проток.

Не е ясно каква е била първоначалната дестинация на танкера. Иранските кораби често изключват тракерите си, за да избегнат санкциите на САЩ върху износа на петрол.

Цените на петрола се покачиха повече от два процента след атаката, като Brent скочи с 2,3 процента до 60,46 долара, докато West Texas Intermediate скочи с 2,1 процента до 54,69 долара. 

Цените вече се покачват и  надеждите за пробив в търговските преговори между Китай и САЩ нарастват.

Това се случва след като саудитските петролни съоръжения бяха взривени с дрон и ракети, за което Рияд обвиниха Иран. 

През май четири танкера - два принадлежащи на Саудитска Арабия, един на Норвегия и един на ОАЕ - бяха нападнати с екзплозиви близо до ОАЕ в Оманския залив.

Разследване на ОАЕ, Америка и Франция стигна до заключението, че дупките в танкерите вероятно са причинени от експлозивни заряди, поставени в близост до водата.

САЩ заявиха, че Иран е отговорен за атаките, макар че може да не ги е извършил пряко.

Това нападение се случва след други атаки върху два танкера собственост на Япония и Норвегия, плаващи в една и съща област.

Америка отново обвини Иран, че стои зад атентатите, като заяви, че невзривена мина е открита до един от корабите.

САЩ също пуснаха кадри, за които твърдят, че показват лодки, принадлежащи на Ислямския революционен гвардейски корпус, които се връщат на един от корабите след взрива, за да премахнат една неексплодирана мина.

Атаките доведоха до огромно напрежение около Персийския залив, което предизвика това Техеран да застреля американски дрон от ВМС, което от своя страна почти доведе до това САЩ да бомбардират Иран.

Президентът Тръмп нареди стачки срещу няколко бази на IRGC, но ги отмени в последния момент. 

Напрежението се повиши още миналия месец, когато саудитската рафинерия - най-голямата в света - и нефтеното находище бяха ударени от дронове и ракети, за които кралството заяви, че са изстреляни от Иран

Експлозиите спряха 5,7 милиона барела на ден (bpd) от производството - повече от 5 на сто от глобалното предлагане на петрол.

През май още четири кораба бяха засегнати от взривове в Оманския залив при нападение, за което беше обвинен Иран. На снимката е норвежкия кораб „Андреа Виктори“ с дупка в кърмата 

Йеменската група Хути пое отговорност за атаките, но американски служител заяви, че те произхождат от югозападен Иран. Рияд обвини Техеран. Иран, който подкрепя хутистите във войната в Йемен, отрече да има общо.Размириците в региона се разпалиха, когато Доналд Тръмп оттегли САЩ от ядрената сделка в Иран, подписана под Барак Обама.Сделката,която също беше подкрепена от европейските сили, включително Русия, обещаваше на режима икономически ползи в замяна на ограничаването на ядрената й програма по начин, който ще я спре да произвежда оръжия.Тръмп разтрогна сделката миналата година и наложи ужасни санкции срещу Иран, като накара Техеран да спре да се съобразява със сделката, като ускори обогатяването на уран и възстанови запасите. Президентът заяви, че иска да договори нова сделка с Техеран, но Иран отказва да започне нови преговори, призовавайки САЩ да се върнат към условията на първоначалната сделка.Европейските държави се опитват да установят икономически мерки, за да заобиколят на американските санкции, но резултатите им са до голяма степен неефективни. 

На 14 септември най-голямата рафинерия на Саудитска Арабия в Абкаяк беше ударена от експлодиращи дронове. Обвиняват Иран за това.

Саудитска Арабия заяви, че обмисля военни действия срещу Иран след атаката на рафинерията, въпреки че все още не са предприети официални мерки.

Източник:dailymail.co.uk

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.