Тана Кировска - една легендарна българка

Тана Кировска -  една легендарна българка
14-10-2019г.
29
Гост-автор

Атанас Филипов, Фейсбук

Тана Кировска от с. Осничени, Костурско една легендарна българка, отдала се на борбата за свободата на Македония. На 7 май 1906 г. андартска чета, предвождана от капетан Лицас(Андонис Влахакис) влиза в Осничени и започва да пали къщи и плевни.

Нападат къщата на баба Тана, в която пребивават Нумо Кировски и Колю Бараков от районната чета на ВМОРО. Двамата четници успяват да организират селската милиция за отбрана. Завързва се няколко часово ожесточено сражение, в което Тана наравно с мъжете участва.

При щурма на андартите е убит водача им Лицас и заместника му Леонидас Петропулакис. Пред къщата на Тана пада тежко ранен и другия му заместник Петро Паша(подпоручик Панайотис Петропулакис). В този момент баба Тана, с балтия в ръка, излиза под дъжд от куршуми, обискира ранения, взима наличните документи и стреля с манлихерата му по андартите.

Уплашени от смелостта на българката, гърците се разбягват извън селото. В малкото селце остават да лежат труповете на 26 андарти. Героизма на баба Тана се разказва от уста на уста из целата Костенария и стига до митрополита на Костур Каравангелис, по чиято заповед месец по- късно за отмъщение са обезглавени 5 невинни селяни. През 1926 г. съседното село Езерец, след прогонване на българското население, е прекръстено на Петропулаки, на името на братята разбойници, нападнали и получили своето възмездие от баба Тана Кировска.

Тана умира на 70 г. през 1932 г. в Пазарджик. Поклон пред паметта й!

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.