Тръмп: Това е велик ден за цивилизацията, за Турция и за кюрдите, а Ердоган е мой приятел

Тръмп: Това е велик ден за цивилизацията, за Турция и за кюрдите, а Ердоган е мой приятел
18-10-2019г.
10
Гост-автор

"Не мислех, че ще се получи толкова бързо, че ще се получи толкова добре. Това е велик ден за САЩ, това е велик ден за Турция, това е велик ден за нашите партньори, велик ден за кюрдите и също така велик ден за всички цивилизации", заяви Тръмп. 

"Искам да поздравя президента Ердоган, той е мой приятел, и аз се радвам, че при нас не възникнаха проблеми.Той постъпи правилно и аз наистина ценя това".

Тръмп добави, че нови американски санкции срещу Турция няма да са необходими. "Санкции няма да са нужни, понеже Турция прави това, което трябва", каза той.

"Бойците от "Ислямска държава", пленени по-рано в зоната на турската военна операция, ще се намират под стража, под най-строг контрол. Ние получихме от договореностите всичко, за което мечтаехме", допълни Тръмп.

Съгласно споразумението, обявено от вицепрезидента Майк Пенс в Анкара, кюрдските сили ще трябва да се изтеглят от сектор с дълбочина 32 км, предвиден впоследствие да се превърне в "зона за сигурност".

Турция спря военната операция в Сирия

Според съвместната турско-американска декларация след преговорите на високо равнище в Анкара, които договориха временно спиране на операцията срещу кюрдските милиции, "зоната за сигурност" в Северна Сирия ще бъде контролирана от турските въоръжени сили. Турският външен министър Мевлют Чавушоглу заяви, че на преговорите не са давани гаранции за граничния сирийски град Кобане, като добави, че турската армия спира операцията само временно, за 120 часа, така че кюрдските Сили за защита на народа да могат да напуснат зоната".

Това не означава примирие, подчерта той. Но това не означава, че нашите военни ще напуснат зоната, ние ще останем там, заяви Чавушоглу.

Освен това делегациите на Турция и Вашингтон са се договорили, че кюрдските сили ще предадат тежкото си въоръжение, а техните укрепления ще бъдат унищожени, допълни той.

"В различни региони, в това число Манбидж, присъстват войски на сирийския режим (на президента Башар ал Асад). Вчера в Кобане влязоха подразделения на режима и на Русия. За тези райони ние ще говорим с Русия. Тези теми ще бъдат поставени на обсъждане на 22 октомври (при посещението на президента Ердоган в Русия)", заяви Чавушоглу.

По думите му на преговорите с американската делегация днес Анкара не е давала на Вашингтон никакви обещания за граничния град Кобане.

"Както казах на (вицепрезидента) Пенс, ние не сме обещавали, че няма да влизаме в Кобане или някъде другаде", допълни турският външен министър.

Източник: glasove.com

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.