“Кой ще ни даде пари” завладя и Европейския парламент

“Кой ще ни даде пари” завладя и Европейския парламент
18-10-2019г.
28
Гост-автор

“Социалното изключване и бедността представляват нарушение на правата на човека”

Запомнете тези думи. Ще ги чувате все по-често през следващите години и все от устите на хора, чиято изконна цел е да вземат вашите пари и да ги преразпределят към други, като по време на този процес успеят да отклонят значителна част от финансовите ви средства. Има определение за тези хора и то е “социалисти”.

Социалистите виреят в различни географски ширини, но напоследък предпочитан хабитат за тях се оказва Европейския парламент, където представителството им нараства главоломно, а с него и абсурдните икономически предложения.

Не се залъгвайте от политическите семейства в европарламента и това, че групата на Социалистите и демократите дори не е най-многобройната в него. Защото макар и да не включва термина социалисти в наименованието си, инспирираната от френския президент социалист Еманюел Макрон нова група в европейския парламент “Обнови Европа”, е съставена именно от социалисти, при това такива с потенциал за бъдат изключително вредни за националната си икономика, за европейската такава и в частност българската.

За да не бъдем голословни можем да минем към конкретика. Твърдението, че “социалното изключване и бедността представляват нарушение на правата на човека” не е виц, нито случайно изпусната безсмислица на последния конгрес на синдикалните организации. Напротив, това е част от текст на проекторезолюция на Европейския парламент, в която се предлага въвеждане на единна минимална заплата от 750 евро за всички страни от Европейския съюз. Предложението е на литовския евродепутат Виктор Успаских (на снимката – б.ред.), който, както се досещате, е част от алианса на Еманюел Макрон. В проекторезолюцията, която бихме могли да сравним с есе на тема коледни пожелания на четвъртокласник, е записано още, че “уеднаквяването на минималната работна заплата на 750 EUR в целия Европейски съюз е ефективен начин за премахване на бедността”. И сякаш гръмовното “Кой ще ни даде пари” огласи и залата на Европейския парламент…

Тук е важно да отбележим няколко неща, за да се осъзнае абсурдността на предложението на г-н Успаских.

Минималната работна заплата в страна като България, например, е около 270 евро. Ако по неведоми пътища предложението му бъде прието, това би означавало автоматично повишаване с около 300% на минималното работно възнаграждение в България. Всъщност, при средна брутна работна заплата в България от около 1200 лева или 600 евро, се оказва, че г-н Успаских иска чрез заповед от Европейския съюз мнозинството от работодателите в България да започнат да плащат повече на служителите си. За литовския евродепутат, а и за много от българските му колеги, явно свободния пазар, върху чиято философия е основан ЕС, е далечна концепция. Или иначе казано, винаги когато цената на стока или услуга бива увеличавана изкуствено от държавата, а не през ценовия механизъм на търсенето и предлагането, крайният ефект е негативен. Всякаква подобна регулация в дългосрочен аспект прави по-бедни хората, които тази икономическа политика цели да направи по-богати.

Нещо повече, подобни предложения и мерки стимулират единствено сивата икономика. Ако се залага на тях, все повече работодатели ще предпочитат да са в сивия сектор, за да не плащат високи осигуровки и да се съобразяват с високата минимална работна заплата.

И най-накрая, всеки опит за безконтролно и безразсъдно въвеждане на минимална работна заплата, води до безработица и икономически колапс.

Представете си една фабрика за производство на, да кажем, шоколад. Нека отбележим инвестицията за производството (в което е включен и труда на всеки работещ в тази фабрика), разпространението и продажбата на шоколада с X. Нека планираната печалба за собственика на фабриката да бъде Y, а задно двете да формират крайната цена, отбелязана със Z. А сега си представете, че само частта със заплатата на работника в X надвишава Z. Или крайната цена на продукта ще се повиши неимоверно, ставайки непосилна дори за човек с минимална работна заплата от 750 евро, или бизнесът ще спре да функционира, а работникът в X ще е безработен.

Обяснявам го като за деца, тъй като явно дори европейските депутати имат нужда от елементарни икономически разяснения. И докато абсурдното предложение на Виктор Успаских по всяка вероятност няма да срещне широка подкрепа в ЕП, то българската държава, абсолютно противопоказно, продължава да увеличава минималната работна заплата ежегодно, натоварвайки по този начин и без това изтормозения бизнес.

Автор: Михаил Кръстев

Източник: conservative.bg

 

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

 

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.