Любопитната биография на един от защитниците на Видин:

Любопитната биография на един от защитниците на Видин:
30-10-2019г.
154
Гост-автор

Клуб "Военна История", Фейсбук

Няколко седмици след Съединението, България трябва да защити на дело своето единство. Ето любопитната биография на един от защитниците на Видин:

Хаджи Мехмедъ Руфатъ, кюрдъ, нѣречен Хаджи Гавазъ, е роденъ въ Диаръ-Бекиръ. 1854 година, когато билъ на 30 години е служулъ като гавазинъ при Сали-паша, Видинский Мютесарифин. Слѣд прѣместюванието на Сали паша от Видинъ, той остѫналъ тукъ да се занимава съ търговия, гдѣто живѣе и днесъ.

Той е вземалъ участие въ Кримската война срѣщу Руситѣ, а преди това е билъ бунтовникъ срѣщу турското правителство като кюрдъ.

За време на Сръбско-турската война 1876 година, той е билъ предводителъ на едно отдѣление башибозуци и юнашки съ е билъ съ Сърбитѣ.

Хаджи Гавазъ седемдесетъ годишенъ старцъ по него време (1885г. - бел.КВИ), е показалъ както казахъ, голѣма неустрашимостъ. Той ни най-малко не се е клонилъ отъ неприятелскитѣ куршуми и гранти, но като е ходилъ откритъ по редутитѣ, съ високъ гласъ е викалъ къмъ нашитѣ войници "Момчета! Удрѣте и небойте се. Видинската крѣпостъ никога не е усвоявана от неприятель; тя е дѣвствена! (Кѫз олу кѫз!). Удрѣте тия баджаксѫзи и кахпи Сърби!"

Нашето правителство, като е оцѣнило заслугитѣ на Хаджи Гаваза презъ Сръбско-българската война , наградило го съ воененъ кръстъ за храбростъ и съ сребърен медал. Освенъ това, като е крайно бѣден, а вече съвсѣмъ старъ, опредѣлена му е една пенсия отъ 400 лева годишно.
Нека вземемъ примѣръ отъ тоя старъ, но храбъръ турчинъ. Ако той не се е жалилъ, като турчинъ, да умрѣ за България, ние, Българитѣ, какво трѣбва да правимъ?
Видинъ 15 Априлий 1891
И.Ивановъ списание Искра брой 5

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.