Стихове на Любомир Левчев прозвучаха с неговия глас 43 дни след смъртта му (Обзор)

Стихове на Любомир Левчев прозвучаха с неговия глас 43 дни след смъртта му (Обзор)
06-11-2019г.
53
Гост-автор

Аз няма да умра като хората.

Аз просто ще престана

да те сънувам.

А това е немислимо...

С тези думи, изречени лично от поета Любомир Левчев, и с кадри от любимите му Родопи, където е сгушено обичаното от него село Полковник Серафимово, започна рециталът с неговия глас на 43-ия ден от кончината му. Много от присъстващите в пълната зала 6 на НДК не успяха да сдържат сълзите си - защото освен почитатели на словото му бяха и близки негови приятели, роднини или колеги.

Прозвучаха някои от най-любимите на Левчев стихове, прочетени лично от него, благодарение на видео- и аудиозаписите от архивите на БНТ и БНР. Двама от последните издатели на творчеството на Любомир Левчев разказаха свои спомени с него. 

“Спомням си, че когато ми даде ръкописа на книгата “Панихида на мъртвото време” - спретната папка, подготвена от Юлия (дългогодишната секретарка на поета - б.р.), аз заминах на почивка в Хърватия и четях спомените на Любомир Левчев, докато пия просеко. После сме изпили много бяло вино у тях, досаждайки на Дора (Бонева - съпругата на Левчев - б.р.). След премиерата на книгата той намери начин да благодари на всеки един човек от екипа”, разказа издателката Виктория Бисерова. Тя бе и водеща на събитието, което бе озаглавено “Звездопадът”.

“Не би трябвало да плачем днес. Разбира се, тъгата по загубата на приятеля може да бъде възмездена от изключителната роля и значение на тази личност. Левчев е от ранга на най-големите български писатели, духовни трегери на културното развитие. Тепърва ще разбираме мащабите на неговото творчество”, каза Иван Гранитски.

Някои от по-късните стихове на Любомир Левчев, които той не е записал за радиото или телевизията, пък бяха прочетени от актьора Валентин Ганев. Поезията му прозвуча и в музика, изпълнена от Йордан Караджов. Хитът на “Сигнал” - “Да те жадувам”, е по стихотворението “Недопустимост”, като става популярен с един куплет по-малко от оригинала. Във вторник вечерта обаче Караджов го изпя цялото и отново разчувства публиката. Сред гостите бяха кметът на София Йорданка Фандъкова, вицепрезидентът Илияна Йотова, писателят Антон Дончев, Мая Вапцарова и др. Идеята за вечерта в памет на поета бе на дъщеря му - Марта Левчева. 

Източник: 24chasa.bg

{BANNER_ID-4}

 

{BANNER_ID-3}

© 2024 Lentata.com | Всички права запазени.