Актуално
Президентът Румен Радев отказа да подпише указ, с който да назначи избрания на 24 октомври от Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Гешев – единственият номиниран за главен прокурор след Сотир Цацаров, чийто мандат изтича официално на 10 януари 2020 г.
Президентът върна избора на Гешев за главен прокурор

Гост-автор | 07/11/2019

Подкрепи свободното слово

Подкрепете независимата журналистика. Свободата има нужда от съмишленици.

 

Президентът върна избора на Гешев за главен прокурор

© Анелия Николова

Президентът Румен Радев отказа да подпише указ, с който да назначи избрания на 24 октомври от Висшия съдебен съвет (ВСС) Иван Гешев – единственият номиниран за главен прокурор след Сотир Цацаров, чийто мандат изтича официално на 10 януари 2020 г.

Държавният глава реши да върне процедурата отново във ВСС точно две седмици, след като Гешев бе избран с 20 гласа "за" и 4 "против".

Сред мотивите на президента, които бяха обявени в негово изявление днес, са, че изборът е от висока обществена значимост, че бъдещият главен прокурор трябва да се ползва от високото обществено доверие и че трябва да има истинско състезание между кандидати. Според държавния глава изборът засяга всеки български гражданин, заради което трябва да бъдат разсеяни всички съмнения дали назначеният на тази длъжност ще защитава обществения интерес, правата на гражданите и върховенството на закона.

"Нужен е и друг кандидат"

След като обяви, че Конституцията не го задължава да мотивира указа си, Румен Радев каза, че иска да се обърне към гражданите и най-вече - към членовете на ВСС, които избират главен прокурор. "И преди съм заявявал, че очаквам истинско състезание между кандидати, а не формално изпълнение на процедурата по избор. Издигането на един-единствен кандидат, не само че я лиши от състезателност, но и отнема от престижа и легитимността на бъдещия главен прокурор - така необходими за неговата нелека и отговорна мисия. Още повече - белег на демократичната държава е наличието на алтернативи при заемането на обществени длъжности", каза държавният глава.

 

 

За пореден път президентът критикува изпълнителната власт, че не е издигнала втори кандидат и това е довело до липса на алтернатива.

"Обществото ни е особено чувствително към съдебната власт като отговорна за справедливостта и затова бъдещият главен прокурор трябва да се ползва с високо обществено доверие. Негов израз са становища от изчерпателно изброени в Закона за съдебната власт субекти - неправителствени организации, професионални организации на магистрати, висши училища и научни организации - т.е. от гражданското общество. Само такива становища подлежат на публикуване на сайта на ВСС. Въпреки това ясно законово положение, бяха публикувани множество становища от държавни институции, включително от изпълнителната власт, като МВР, ДАНС, ГДБОП. Така в разрез със закона превес над мнението на обществените организации взе масираната служебна институционална подкрепа", каза още Румен Радев.

Накрая той обяви: "Изборът на главен прокурор е акт с висока обществена значимост и начинът на неговото провеждане трябва да създава доверие в обществото, а не да поражда съмнения. С тези съображения упражнявам правото си по Конституцията и връщам на ВСС предложението за назначаване на г-н Иван Гешев за главен прокурор на Република България".

Какво предстои

Веднага след избора на Гешев говорителят на съдебния съвет Боян Магдалинчев обяви, че при отказ на Радев да назначи Гешев, номинацията му само ще се прегласува без да се издигат други кандидати. Така, съдебният съвет ще приложи процедурата, по която бе избран председателят на Върховния административен съд (ВАС) Георги Чолаков миналата година.

Много организации вече призоваха държавния глава да откаже да подпише указа, а след избора на Гешев за главен прокурор протестите продължиха. Междувременно подобен призив отправиха Съюза на съдиите в България, гражданска инициатива "Правосъдие за всеки" и други.

След изявлението на президента му предстои официална среща с делегация от Венецианската комисия, която е на посещение в България по покана на министъра на правосъдието Данаил Кирилов.

Министърът на правосъдието Данаил Кирилов заяви пред "Дневник", че не желае да коментира нищо по повод решението на президента Румен Радев. От парламентарната група на ГЕРБ също заявиха, че няма да коментират

Източник: dnevnik.bg  Други статии от този авторКоментари